Όλο και πιο έντονες είναι οι φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό της Γερμανίας για το μεταναστευτικό ζήτημα, κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εκφράζουν ανοικτά τους προβληματισμούς τους, για την πάγια θέση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Από κυβερνητικά στελέχη στη Γερμανία εκφράζονται πλέον δημόσια έμμεσες επικρίσεις στην στάση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό, με τον υπουργό Αλ. Ντόμπριντ (από το βαυαρικό CSU) να ζητά αλλαγή πλεύσης και «σχέδιο Β» για τα σύνορα. Την ίδια ώρα, το κλίμα αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, με τους Χριστιανοδημοκράτες να υποχωρούν σε χαμηλά ετών και το ξενοδοφικό AfD να βρίσκεται πλέον σε διψήφια ποσοστά – ενώ το Βερολίνο ετοιμάζει για τοπικές εκλογές σε τρία κρατίδια το Μάρτιο.

 

Σε δημοσκόπηση του INSA για λογαριασμό της Bild που δημοσιεύεται την Τρίτη, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Βαυαροί σύμμαχοί του (CDU/CSU) εμφανίζονται να χάνουν δυόμιση μονάδες και να πέφτουν στο 32,5% -το χαμηλότερο στις έρευνες του ινστιτούτου εδώ και χρόνια.

Αντιθέτως, το ξενοφοβικό AfD (που στις τελευταίες εκλογές είχε βρεθεί οριακά εκτός Μπούντεσταγκ) εμφανίζεται στο 12,5%. Το INSA δίνει γενικά ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά στο AfD, όμως το κόμμα βρίσκεται κοντά στο 10% στις έρευνες όλων των ιδρυμάτων. Την Τρίτη, στις φωνές που ακούγονται εναντίον της στάσης της καγκελαρίου στο προσφυγικό προστέθηκε και εκείνη του υπουργού Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ – (προέρχεται από το CSU, το «αδελφό κόμμα» του CDU στη Βαυαρία), ο αρχηγός του οποίου είχε ξεκινήσει πρώτος τις επιθέσεις και έχει ενδιάμεσα στείλει «τελεσίγραφο» στο Βερολίνο.

 

Με συνέντευξή του στον «Muenchner Merkur», ο υπουργός ζητά «επειγόντως αλλαγή πλεύσης» και καλεί την κυβέρνηση να εκπονήσει «σχέδιο Β». «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να μην μπορέσουμε να αποφύγουμε το κλείσιμο των συνόρων» είπε ο Ντόμπριντ, καλώντας σε σχετική συνεννόηση με άλλες χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου.

Το Βερολίνο, ενώπιον σκληρής αντίθεσης χωρών της κεντρικής Ευρώπης για υποδοχή προσφύγων, έχει προσανατολιστεί σε συνεργασία για το προσφυγικό με όσες χώρες της ΕΕ είναι «πρόθυμες». Ο Ντόμπριντ ανέφερε: «Όποιος μιλά για «συμμαχία των προθύμων», πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους: Υπάρχει μία συμμαχία των απρόθυμων εναντίον μας».