Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να ξεκινήσουν με ένα μικρό σύμπτωμα, όπως ένα μούδιασμα στα χείλη ή ερεθισμένο δέρμα. Οι σοβαρές τροφικές αλλεργίες ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα συμπτώματα όπως αναπνευστική δυσκολία, λιποθυμία ή μπορεί ακόμα και να οδηγήσουν στο θάνατο. Αυτές οι 8 τροφές υπολογίζεται πως αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου των αλλεργικών αντιδράσεων στα τρόφιμα.

1. Ξηροί καρποί

Οι αλλεργίες από τους ξηρούς καρπούς είναι συνήθως από τις πιο σοβαρές τροφικές αλλεργίες, προκαλώντας ταχείες και επικίνδυνες αντιδράσεις. Μπορεί να είστε αλλεργικοί σε ένα ή περισσότερους ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων των καρυδιών, τα πεκάν, τα αμύγδαλα, κάσιους, και τα φουντούκια. Τις περισσότερες φορές είναι προτιμότερο να μην τα δοκιμάζουμε καθόλου παρά τα διατρέξουμε κίνδυνο μπερδεύοντας τα.

 

2. Φιστίκια

Φιστίκια είναι στην πραγματικότητα τα όσπρια, όπως τα φασόλια και τα μπιζέλια. Αλλά αλλεργίες από φιστίκια συχνά πηγαίνουν χέρι-χέρι με άλλες αλλεργίες, και μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνες. Φιστίκια μπορεί να εμφανιστούν σε απίθανα μέρη, όπως το έδαφος, σε καραμέλες και σε διάφορα τρόφιμα. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, και να ρωτάτε για τα φαγητά όταν τρώτε έξω.

 

3. Οστρακοειδή

Μαλακόστρακα, όπως τα καβούρια, οι αστακοί, οι γαρίδες και περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται τροπομυοσίνη, η οποία συχνά προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις. Αλλεργίες στα οστρακοειδή τείνουν να εμφανιστούν στην ενήλικη ζωή. Μερικοί από αυτούς τους ενήλικες μάλιστα να έχουν εκτεθεί σε κατσαρίδες, όπως τα παιδιά. Οι γιατροί υποπτεύονται πως πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν διασταυρούμενη αντιδραστικότητα με κατσαρίδες και τα οστρακοειδή, όταν είναι αλλεργικοί σε ένα πράγμα αυξάνει τον κίνδυνο για μια αντίδραση σε ένα άλλο αλλεργιογόνο.

 

4. Ψάρια με πτερύγια

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσθέτουν ψάρι στη διατροφή τους, ο αριθμός των ατόμων με αλλεργικές αντιδράσεις έχει αυξηθεί. Ψάρια με πτερύγια -όπως ο σολομός, ο τόνος και ο μπακαλιάρος- περιέχουν αλλεργιογόνα όπως παρβαλβουμίνη. Επιπλέον, τα ψάρια που δεν είναι σωστά στο ψυγείο μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση -τοξικότητα στην ιστμίνη, όπως ονομάζεται .

 

5. Γάλα

Η αγελάδα, η αίγα, και το γάλα από τα πρόβατα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε παιδιά. Μερικοί το ξεπερνούν, ενώ άλλοι πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά όλη τη ζωή τους. Για να ελέγξετε την κατάσταση του παιδιού σας, ο παιδίατρος μπορεί να του δώσει μια δοκιμή αλλεργίας. Εάν η αλλεργία έχει υποχωρήσει, το παιδί σας μπορεί να δοκιμάσει μικρές ποσότητες γάλακτος υπό την επίβλεψη ενός γιατρού

 

6. Αυγά

Εάν έχετε αλλεργία στο αυγό, μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στο ασπράδι αυγού πυροδοτεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αλλά επειδή οι κρόκοι συχνά περιέχουν κομμάτια του λευκού δεν είναι ασφαλές να τρώτε όλα τα προϊόντα αυγών σε όλα-υποκατάστατα αυγού, συμπεριλαμβανομένων χαμηλής χοληστερόλης. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τα εμβόλια, μερικά από τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες αυγού. Και προσέξτε για κρυφά συστατικά του αυγού, όπως φαγητά, όπως κέικ και γλυκά, που η παρασκευή τους βασίζεται σε αυγό.

 

7. Σιτάρι

Για τους ανθρώπους με μία ασθένεια που ονομάζεται κοιλιοκάκη, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη μια πρωτεΐνη στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, προκαλέι βλάβη στα έντερα. Αλλά το σιτάρι μπορεί να προκαλέσει άμεσες αλλεργικές αντιδράσεις επίσης. Ευτυχώς, η αλλεργία σίτου είναι σπάνια. Και τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη αφθονούν, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων δημητριακών ολικής αλέσεως όπως το καλαμπόκι και το ρύζι.

 

8. Σόγια

Αν και λιγότερο συχνή από την αλλεργία στο γάλα, η αλλεργία σόγιας εμφανίζεται συχνά στην παιδική ηλικία όταν τα μωρά τρέφονται με φόρμουλα σόγιας. Η σόγια περιέχει πολλές πρωτεΐνες που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Μπορεί να είστε σε θέση να φάτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν σόγια, δεδομένου ότι διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής μπορεί να αλλάξουν αυτές τις πρωτεΐνες. Ρωτήστε το γιατρό ή το διατροφολόγο σας.