Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office – EPO) ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την τελική λίστα των υποψηφίων για τα φετινά ευρωπαϊκά βραβεία εφευρετών.

Όπως κάθε χρόνο, η λίστα είναι φορτωμένη με καινοτόμες εφευρέσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων. Οι 12 υποψήφιοι χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, περιλαμβανομένης μιας για εφευρέτες εκτός Ευρώπης.

Αυτές είναι οι τελικές υποψηφιότητες ανά κατηγορία:

 

Βιομηχανία

Πρωτεΐνες τύπου γλουτένης

Οι Ιταλίδες επιστήμονες τροφίμων Virna Cerne και Ombretta Polenghi ανέπτυξαν μια μέθοδο δημιουργίας πρωτεϊνών «τύπου γλουτένης», από καλαμπόκι. Η πρωτεΐνη τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψημένες τροφές για τις οποίες χρησιμοποιούνται σιτηρά. Πολύ σύντομα, άνθρωποι με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη θα μπορούν να απολαμβάνουν άφοβα κουλουράκια, κέικ και ψωμάκια που κάποτε έπλητταν τον οργανισμό τους.

 

bread

 

Ασφαλώς κρυπτογραφημένη smartcard

Μια ομάδα Γάλλων και Βέλγων μηχανικών, με τους Joan Daemen και Pierre-Yvan Liardet επικεφαλής, βρήκαν έναν τρόπο προστασίας από τις απάτες αναπτύσσοντας τεχνολογία που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πιστωτικές κάρτες. Σύμφωνα με το EPO, προηγούμενα υπήρχε ένα παραθυράκι στον προγραμματισμό πολλών smartcards, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει απάτες που θα επηρέαζαν εκατομμύρια πελάτες τραπεζών και χρήστες κινητών συσκευών σε όλο τον κόσμο. Η νέα εφεύρεση καλύπτει τα επικίνδυνα κενά.

 

Μαγνητική απεικόνιση σωματιδίων

Μια γερμανική ομάδα της Philips, με επικεφαλής τους Bernhard Gleich και Jürgen Weizenecker, δημιούργησε ένα εργαλείο μαγνητικής απεικόνισης που επιτρέπει στους γιατρούς να δουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα με «άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια», τονίζει το EPO. Η συσκευή χρησιμοποιείται σε κλινικές μελέτες ήδη από το 2014 και βοηθά το ιατρικό προσωπικό να βλέπει real-time και λεπτομερώς, από μαλακούς ιστούς μέχρι όγκους. Δηλαδή ό,τι δεν «πιάνει» η μαγνητική τομογραφία.

 

Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Μείωση εκπομπών ρύπων με αμμωνία

Οι Δανοί Tue Johannessen, Ulrich Quaade, Claus Hviid Christensen και Jens Kehlet Nørskov δημιούργησαν μια εταιρεία που ονομάζεται Amminex. Κύριο προϊόν της, ένας κύβος αμμωνιακού άλατος που μπορεί να ενσωματωθεί σε φίλτρα και να εξαλείφει τα οξείδια του αζώτου από τις εκπομπές κινητήρων ντίζελ.

 

Εξοπλισμός γρήγορης διάγνωσης για τον αναπτυσσόμενο κόσμο

Η Helen Lee, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δημιούργησε έναν απλό εξοπλισμό διάγνωσης που επιτρέπει στους γιατρούς να εξετάζουν τον κόσμο για μια σειρά παθήσεων, περιλαμβανομένων των HIV, ηπατίτιδας Β και χλαμυδίων. Το EPO επισημαίνει ότι η εταιρεία της Lee, Diagnostics for the Real World, έχει ήδη πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο εξοπλισμός έχει βοηθήσει στην εξέταση πάνω από 40.000 ανθρώπων για τον ιό του HIV, ενώ, επειδή δεν χρειάζεται τα αποτελέσματα να σταλούν σε κάποιο εργαστήριο, η τεχνολογία της ερευνήτριας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε χώρα.

 

Μη επεμβατικός υπέρηχος για τον εντοπισμό βλαβών του εγκεφάλου

Ο Λιθουανός επιστήμονας Arminas Ragauskas κατασκεύασε μια συσκευή που βοηθά τους γιατρούς να διαπιστώσουν αν κάποιος έχει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη ή όγκους στο κεντρικό νευρικό του σύστημα. Προηγούμενες μέθοδοι περιελάμβαναν το άνοιγμα τρύπας στο κρανίο του ασθενούς, με τη χρήση ειδικού τρυπανιού. Αντίθετα, η συσκευή του Ragauskas χρησιμοποιεί αισθητήρες που τοποθετούνται πάνω από τα μάτια και λειτουργεί βάσει του φαινομένου Ντόπλερ.

 

kranio

 

Έρευνα

Θεραπεία για τη Νόσο του Πάρκινσον

Η επαναστατική θεραπεία του νευροεπιστήμονα και φυσικού Alim-Louis Benabid έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε 150.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Ο Benabid συνδύασε τα δύο επιστημονικά πεδία στα οποία ειδικεύεται και ανέπτυξε μια θεραπεία που περιλαμβάνει ηλεκτρικούς παλμούς υψηλής συχνότητας που «ερεθίζουν» τον εγκέφαλο και θεραπεύουν το τρέμουλο των μυών.

 

Τρανζίστορ από χαρτί

Οι Πορτογάλοι επιστήμονες Elvira Fortunato και Rodrigo Martins εφηύραν ένα ανακυκλώσιμο τρανζίστορ από χαρτί, το οποίο, αντί να χρησιμοποιεί πυρίτιο όπως σχεδόν όλα τα τσιπ υπολογιστών, χρησιμοποιεί ευέλικτα κομμάτια χαρτιού. Οι επιστήμονες έχουν κατασκευάσει έναν εκτυπωτή με τέτοιου είδους εξαρτήματα, με τον οποίο έχουν εκτυπώσει ηλιακά κύτταρα, υποτυπώδεις οθόνες και βιοαισθητήρες.

 

tranzistor

 

Κινητή υδροηλεκτρική τουρμπίνα

Ο Τσέχος πολιτικός μηχανικός Miroslav Sedláček εφηύρε έναν τρόπο παραγωγής ενέργειας από αδύναμα ρεύματα νερού. Οι περισσότερες τουρμπίνες νερού χρησιμοποιούν νερό που ρέει σε υψηλότατες ταχύτητες προκειμένου να παράξουν ενέργεια. Ωστόσο, η μέθοδος του εφευρέτη επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας από μικρά ρυάκια ή σε άμπωτη και σε παλίρροια. Οποιοσδήποτε χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να παράγει τη δική του, αρκεί να βρίσκεται κοντά σε ελάχιστο νερό.

 

turbina

 

Μη ευρωπαϊκές χώρες

Εμβιομηχατρονικά μέλη

Ο καθηγητής του MIT, Hugh Herr, ο οποίος έχασε τα πόδια του σε ορειβατικό ατύχημα στην ηλικία των 17, δημιούργησε αρθρώσεις που επιτρέπουν σε ακρωτηριασμένους ανθρώπους να φέρουν προσθετικά, ώστε να περπατούν, να τρέχουν και να χορεύουν. Το EPO ανέφερε ότι οι αρθρώσεις του βοήθησαν τον Herr να ξαναρχίσει την ορειβασία (φωτ. ανοίγματος).

 

Στοχευμένα φάρμακα κατά του καρκίνου

Ο Αμερικανός μηχανικός Robert Langer δημιούργησε έναν βιοαποδομήσιμο μηχανισμό μεταφοράς των φαρμάκων κατά του καρκίνου. Με την κατάποση των παραδοσιακών χαπιών, το φάρμακο διαλύεται στο στομάχι και χάνει μέρος της δραστικότητάς του, καθώς «ταξιδεύει» προς το στόχο του. Ωστόσο, τα χάπια του Langer εμφυτεύονται εκεί ακριβώς όπου χρειάζεται, ενώ ο γιατρός μπορεί να ελέγξει την ποσότητα του φαρμάκου που απελευθερώνεται.

 

Γρηγορότερη ασύρματη συνδεσιμότητα

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Arogyaswami Paulraj, έχει δημιουργήσει την τεχνολογία MIMO (συνδεσιμότητα multiple-input/multiple-output). Σύμφωνα με την Intel, η MIMO επιτρέπει στις ασύρματες συσκευές να στέλνουν ή να λαμβάνουν περισσότερα δεδομένα σε λιγότερο χρόνο, με τη χρήση πολλαπλών πομπών και δεκτών. Η παραδοσιακή τεχνολογία χρησιμοποιεί μόνο έναν πομπό ή δέκτη.