Ο νεαρός άνδρας ετάφη το 1500 π.Χ. δίπλα από το μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος

Ήταν νέος, ωραίος και πλούσιος. Είχε μαύρα μακριά μαλλιά και καλογραμμένα φρύδια ο «Γρύπας Πολεμιστής», όπως βάφτισαν οι αρχαιολόγοι τον νεκρό που βρήκαν πέρσι σε λακκοειδή ασύλητο τάφο μαζί με 1.400 μοναδικά κτερίσματα στον ‘Ανω Εγκλιανό της Πύλου.

grifin warrior sceletonΟ νεαρός άνδρας, ηλικίας 30-35 ετών, δεν πέθανε μαχόμενος, αλλά πιθανότατα από κάποια ασθένεια, όπως έδειξε η μελέτη του σκελετικού υλικού του.

Και ετάφη με όλες τις τιμές το 1500 π.Χ. δίπλα από το μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος.

 

Με βάση τα οστά του κρανίου του έγινε ανασύσταση του προσώπου του από τους Lynne Schepartz και Tobias Houlton του Πανεπιστημίου του Ουιτγουότερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Η μορφή του σπουδαίου αυτού νεκρού παρουσιάστηκε μαζί με τα νέα στοιχεία της έρευνας του σκελετικού υλικού του στην Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών από τους αρχαιολόγους Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ του Πανεπιστημίου Σινσινάτι, οι οποίοι διενήρησαν και την ανασκαφή, το 2015.

 

Στην ομιλία τους με τίτλο «Ο άρχοντας των χρυσών δαχτυλιδιών: Ο Τάφος του Γρύπα Πολεμιστή της Πύλου» τόνισαν πως δεν υπήρχε τραύμα στο κεφάλι ή σε άλλο σημείο του σκελετού, οπότε αποκλείεται να πέθανε σε μάχη.

Τον αποκατέστησαν με μακριά μαύρα μαλλιά, όπως είπαν, γιατί έτσι απεικονίζεται ένας πολεμιστής σε μία σφραγίδα που βρέθηκε στον τάφο.

 

Εκτός από την εικόνα του νεαρού άρχοντα, οι δύο ανασκαφείς έδειξαν στο κοινό τέσσερα χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια, δείγμα ισχύος του νεκρού που πρέπει να είχε σχέσεις με τη μινωική Κρήτη. Γιατί μόνο εκεί έχουν βρεθεί παρόμοια δαχτυλίδια.

 

grifin warrior ring

 

 

Ένα δαχτυλίδι φέρει σκηνή από ταυροκαθάψια (τελετουργικά αθλήματα που γίνονταν στην Κρήτη). Στο δεύτερο απεικονίζεται παράσταση πέντε γυναικών με πλούσια ενδύματα σε παραθαλάσσιο ιερό. Στο τρίτο διακρίνεται μια γυναικεία φιγούρα, πιθανόν θεότητα, που κρατά ραβδί και πλαισιώνεται από δύο πουλιά στην κορυφή ενός βουνού. Και στο τέταρτο μια γυναίκα προσφέρει κέρατο ταύρου σε μια θεά, η οποία κάθεται σε ψηλό θρόνο, κρατά καθρέφτη και στη ράχη του θρόνου της έχει σκαρφαλώσει ένα πουλί. Η τεχνική κατασκευής των δαχτυλιδιών, όπως και οι σκηνές που απεικονίζονται σε αυτά, δείχνουν πως προέρχονται από την Κρήτη και είχαν μεγάλη αξία γι΄ αυτό που συμβόλιζαν. Εξ ου και τοποθετήθηκαν από την οικογένεια του νεκρού στον τάφο του.

 

grifin warrior seal

 

Γύρω από το φέρετρο υπήρχαν χρυσά, ασημένια και μπρούντζινα αγγεία. Ούτε ένα πήλινο κύπελλο. Χρυσά κι αυτά. Δίπλα στο νεκρό ήταν ένας μπρούντζινος καθρέφτης.

«Φαίνεται πως οι πολεμιστές χρησιμοποιούσαν ανάλογους καθρέφτες για τελετουργικό χτένισμα πριν από τη μάχη» εξήγησε ο Τζακ Ντέιβις. Άλλωστε εκεί ακριβώς βρέθηκαν και ελεφαντοστέινες χτένες. Πάνω στο σώμα του νεκρού είχαν τοποθετηθεί πολλά κοσμήματα, ανάμεσα στα οποία και μια μοναδικής τέχνης χρυσή αλυσίδα. Αν προσθέσει κανείς σ΄ αυτά ένα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, κι άλλη χρυσή αλυσίδα, όπως επίσης ασημένια κύπελλα επιχρυσωμένα κάποια στα χείλη, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, πάνω από 50 σφραγιδόλιθοι, 1.000 και πλέον ψήφοι από πολύτιμους λίθους, μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η ανασκαφή αυτή ήταν η πιο πλούσια των 65 τελευταίων χρόνων, σύμφωνα και με την Αρχαιολογική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ.

 

Η ανασκαφή αυτή θα συνεχιστεί στην Πύλο για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια, όπως είπε το ζεύγος των αρχαιολόγων. Η μελέτη του υλικού μόλις έχει αρχίσει, ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ντέιβις.