Της Νινέττας Κοντράρου-Ρασσιά

Ήταν στραβό το κλήμα, το ΄φαγε κι ο γάιδαρος. Τη λαϊκή αυτή παροιμία θυμίζει η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει το 10%-15% από τον ούτως ή άλλως φτωχό προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού. Ενός υπουργείου που αν δεν είχε τόσα χρόνια τα έργα του ΕΣΠΑ θα είχε κατεβάσει ρολά.

Ουσιαστικά το υπουργείο κινείται με τα έσοδα από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (χωρίς βεβαίως να πληρώνει έγκαιρα τις απαλλοτριώσεις στους ιδιώτες), δηλαδή από τα εισιτήρια και τα πωλητέα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Με τη μείωση του προϋπολογισμού του το ΥΠΠΟΑ θα υποχρεωθεί ασφαλώς να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το προσωπικό του. Που σημαίνει λιγότεροι διοικητικοί υπάλληλοι, λιγότεροι αρχαιοφύλακες και εργατοτεχνίτες. Οπότε, θα δούμε περισσότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους να ανοίγουν κατόπιν ραντεβού, όπως εφαρμόζεται ήδη σε περιφερειακά μουσεία ελλείψει προσωπικού.

 

Αν για παράδειγμα το Μουσείο της Δήλου ήταν κλειστό φέτος δύο απογεύματα την εβδομάδα, του χρόνου δεν θα ανοίγει κανένα απόγευμα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τουριστική κίνηση και εν τέλει τις εισπράξεις του ΥΠΠΟΑ. Δεν είδαμε άλλωστε να ιδρώσει κανενός το αυτί, γιατί έμειναν φέτος κλειστά τόσα πωλητήρια και αναψυκτήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, στερώντας έσοδα από το ΤΑΠΑ.

 

Μία, ακόμη, επίπτωση που θα έχει η μείωση του προϋπολογισμού στο ΥΠΠΟΑ είναι στις επιχορηγήσεις των κρατικών και επιχορηγούμενων οργανισμών. Όταν για παράδειγμα υποχρεωθεί η Λυρική Σκηνή ή το Εθνικό Θέατρο να τα βγάλει πέρα με 15% λιγότερα χρήματα, θα μειώσει το προσωπικό. Δηλαδή, θα την πληρώσουν πάλι οι περιστασιακά εργαζόμενοι και υποαμειβόμενοι καλλιτέχνες.

 

Όλα αυτά θα συμβούν αν όχι το β΄εξάμηνο του 2017, σίγουρα κατά το 2018, καθώς η κυβέρνηση περιέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στα πρώτα υπουργεία που αντέχουν στην αφαίμαξη. Ίσως γιατί οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό δεν διαμαρτύρονται, καθώς έχουν συνηθίσει στις κακουχίες. Πάντως, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αντί να αντισταθεί στο άδικο αυτό μέτρο, συνέστησε στις 22 Αυγούστου μια Ομάδα Εργασίας για την εκ βάθρων επισκόπηση δαπανών (Spending Review) του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των εποπτευόμενων από αυτό Φορέων.

 

Αυτή η Ομάδα Εργασίας είναι 10μελής και απαρτίζεται από τους: Θεόδωρο Κωνσταντακόπουλο, αν. προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, ως συντονιστή, Γεωργία Οικονομίδου, προϊσταμένη του Τμήματος Παρακολούθησης Εποπτευόμενων & Λοιπών Φορέων της αρμόδιας Διεύθυνσης, Χρήστο Πίκουλη, προϊστάμενο του Τμήματος Εκτέλεσης Προϋπολογισμού της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού & Οικονομικής Διαχείρισης, Κλεοπάτρα Χριστοπούλου, προϊσταμένη του Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σωτήριο Ζαχαρόπουλο, προϊστάμενο του Τμήματος Παρακολούθησης Εποπτευόμενων Φορέων, Ελευθέριο Λίτσο, υπάλληλο, που υπηρετεί στη Διεύθυνση Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, Δημήτριο Κουτσοσπύρο, υπάλληλο που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων, Ελένη Μάρκου, υπάλληλο που υπηρετεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης & Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Αικατερίνη Αθανασοπούλου, υπάλληλο που υπηρετεί στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού & Οικονομικής Διαχείρισης Τομέα Πολιτισμού και Δημήτριο Παπαδημητρίου, σύμβουλο του υπουργού Πολιτισμού.

 

Έχει ήδη συσταθεί μια κεντρική επιτροπή στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, που έχει το γενικό πρόσταγμα.

Το spending review θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση, το 2016, θα αφορά τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Οικονομικών και θα γίνει σε πιλοτικό επίπεδο, και το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους. Έχοντας ως βάση τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος, το spending review θα επεκταθεί σε όλο το δημόσιο τομέα. Βασικός στόχος είναι οι όποιες εξοικονομήσεις προκύψουν να χρηματοδοτήσουν κυρίως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος 900 εκατ. ευρώ.