Στη διαδρομή του προς τις κάλπες την 8η Νοεμβρίου, ο Μάικλ Φλιν χρησιμοποίησε το κινητό του βιντεοσκοπώντας τον εαυτό του και λέγοντας ότι η ψήφος του στον Ντόναλντ Τραμπ εντασσόταν στο πλαίσιο της ευρύτερης μάχης κατά «της ανηθικότητας και του δόλου» της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Για τον Φλιν, απόστρατο στρατηγό του αμερικανικού στρατού και στενό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, η παραπάνω κίνηση ήταν μία ακόμη επίθεση στην απερχόμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία τον απέλυσε από την Υπηρεσία Στρατιωτικής Κατασκοπείας (Defense Intelligence Agency -DIA) το 2014 μετά τα σκληρά του λόγια για τον πόλεμο κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού.

 

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για την ανάληψη των καθηκόντων του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας από τον Φλιν, ο ίδιος προετοιμάζεται για θητεία σε δημόσια θέση για δεύτερη φορά, ενώ δεν έχει υποσχεθεί τίποτα λιγότερο από μια ολική ανατροπή.

 

«Ζούμε μία επανάσταση. Πρόκειται για τη σημαντικότερη εκλογή στην πολιτική ιστορία του έθνους μας από την εποχή του Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο οποίος αποφάσισε να μην είναι βασιλιάς. Είναι τόσο ουσιαστικά σημαντικό», δήλωσε πρόσφατα ο 57χρονος Φλιν.

 

Οι υποστηρικτές του στρατηγού τονίζουν ότι η εμπειρία που διαθέτει στην καταπολέμηση των φανατικών τζιχαντιστών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη ειλικρίνειά του, που στο παρελθόν «τάραξε τα νερά» στην Ουάσιγκτον, τον καθιστούν έναν από τους ιδανικούς συμμάχους του Τραμπ στην ομάδα εθνικής ασφάλειας που οργανώνει…

 

Ο Ντέιβιντ Ντέπτουλα, συνταξιούχος υποπτέραρχος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, που έχει συνεργαστεί με τον Φλιν, σχολιάζει θετικά την αποφασιστικότητά του «να λέει την αλήθεια, χωρίς να πολιτικοποιεί τις απαντήσεις του. Ο Μάικ Φλιν είναι ουσιαστικός κι άμεσος. Είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε στο επίπεδο των υψηλόβαθμων στελεχών που συμβουλεύουν την εθνική μας ηγεσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέπτουλα.

 

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές του ανησυχούν για το στιλ της διοίκησής του, που απομάκρυνε πολλούς από τους συναδέλφους του στην DIA, που ως υπηρεσία είναι γνωστή για τη γραφειοκρατία της και που ο Φλιν ήθελε ν’ αλλάξει. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη εξήγηση, που οι περισσότεροι δίνουν για την αποστρατεία του.

 

«Ο Φλιν αντιλήφθηκε ότι η DIA είχε τα χάλια της. Ωστόσο, επικοινώνησε το μήνυμά του για ριζικές αλλαγές, με τέτοιο τρόπο που προκάλεσε αντίδραση έναντι των ιδεών και των επιδιώξεών του», τονίζει κάποιος άλλος.