Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Μακρόνησος, η χαρακτηρισμένη από το 1989 ως τόπος ιστορικής μνήμης, με τις πολεοδομικές παρεμβάσεις και τα αυθαίρετα, ασφαλώς δεν μπορεί να κηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κι αυτό πρέπει να το γνωρίζει  ο Αριστείδης Μπαλτάς ως πρώην υπουργός Πολιτισμού. Γιατί, λόγω των αυθαιρεσιών που περιβάλλουν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού δεν κηρύσσεται εδώ και πολλά  χρόνια ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το μινωϊκό ανάκτορο.  

Εν τούτοις ο κ. Μπαλτάς κι άλλοι 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή ερώτηση προς τους  Υπουργούς  Πολιτισμού & Αθλητισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με θέμα τη Μακρόνησο, ‘’ως  τόπο διατήρησης της ιστορικής συλλογικής μνήμης και την προοπτική ανακήρυξής της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’’.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους αναφέρονται στις αυθαιρεσίες και δηλώνουν  ότι με την κίνησή τους αυτή  «ανακινείται εκ νέου τόσο το ζήτημα των μέτρων φύλαξης και προστασίας του νησιού, ώστε να πάψει να είναι ένας προνομιακός τόπος παράνομης δόμησης, όσο και το ζήτημα της πρόσβασης σ΄αυτό».

Τις αυθαιρεσίες διαπίστωσαν  επιθεωρητές Δόμησης και Περιβάλλοντος οι οποίοι τις κατέγραψαν, κατόπιν αυτοψίας στο νησί τον Ιούλιο 2017. Είδαν, μεγάλο αριθμό πολεοδομικών παραβάσεων και αυθαιρεσιών (αυθαίρετα κτίσματα, στάνες, παραθαλάσσια οικήματα κ.λπ.).

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν επιπλέον να πληροφορηθούν «τις ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών ως προς τη σύνταξη και υποβολή στην αρμόδια επιτροπή της  UNESCO φακέλου τεκμηρίωσης, με τον οποίο θα υποστηρίζεται το αίτημα ένταξης της Μακρονήσου στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Κι αυτό γιατί η Μακρόνησος δεν αποτελεί μόνο σημαντικό αποτύπωμα γεγονότων που σημάδεψαν τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Αποτελεί, επίσης, τόπο όπου δοκιμάστηκε σε ακραίες συνθήκες η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ίδια η ηθική υπόσταση όσων βρέθηκαν εκεί».