Tα παιδιά βιώνουν τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη βία και την καταναγκαστική εργασία σε καθημερινή βάση στους καταυλισμούς της βόρειας Γαλλίας, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης της UNICEF στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι μαρτυρίες των παιδιών δίνουν μια πλήρη εικόνα για την κακοποίηση στην οποία υπόκεινται από τους λαθρεμπόρους, καθώς και τον εξαναγκασμό σε εγκληματικές ενέργειες εξαιτίας οφειλών.

 

Η σεξουαλική βία είναι μια συνεχής απειλή, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και του βιασμού των αγοριών, καθώς και του βιασμού και της καταναγκαστικής πορνείας των κοριτσιών. Συνεντεύξεις με νεαρές γυναίκες εντόπισαν πρακτικές ανταλλαγής σεξουαλικών υπηρεσιών, με την υπόσχεση της μετάβασης προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ή της επιτάχυνσης του ταξιδιού τους.

 

Η μελέτη εξέτασε 60 παιδιά μεταξύ των ηλικιών 11-17 -από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τη Συρία και το Βιετνάμ- που ζουν σε επτά καταυλισμούς κατά μήκος των ακτών της Μάγχης στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2016.

 

Στους περισσότερους από τους καταυλισμούς, ένα «τέλος εισόδου» εισπράττεται από τους διακινητές, προτού επιτραπεί στους ανηλίκους να μείνουν εκεί. Τα ασυνόδευτα παιδιά που αδυνατούν να πληρώσουν, βρίσκονται αναγκασμένα να συμφωνήσουν να εκτελέσουν επίπονες εργασίες για λογαριασμό των ενηλίκων, όπως η πώληση τροφίμων στην άτυπη νυχτερινή αγορά που λειτουργεί στην επονομαζόμενη «Ζούγκλα του Καλέ».

 

paidkaty2

 

Οι διακινητές χρεώνουν τώρα μεταξύ £ 4.000 και £ 5.500 ανά άτομο για να διασχίσουν τη Μάγχη –μια τιμή υψηλότερη από ό,τι ποτέ πριν. Και λόγω της αυξημένων συνθηκών ασφάλειας, η κατάσταση αυτή έχει ωθήσει τα παιδιά στα χέρια αυτών των ανθρώπων, με συνέπεια να αναγκάζονται να εκτεθούν σε ακόμη πιο σημαντικούς κινδύνους, ώστε να περάσουν χωρίς να πληρώσουν -σε ορισμένες περιπτώσεις, κρύβοντας τον εαυτό τους σε φορτηγά-ψυγεία.

 

Η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Ηνωμένου Βασιλείου, Lily Caprani, δηλώνει:

«Η άμεση ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να σταματήσει τα παιδιά από το να πέσουν στα χέρια των σωματεμπόρων και να δείξει ότι είναι σοβαρή σχετικά με τις πρόσφατες δεσμεύσεις της για τα παιδιά πρόσφυγες. Ο πρωθυπουργός λέει ότι τα ασυνόδευτα παιδιά πρέπει να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν έχουν οικογένεια εδώ, όμως οι περιπτώσεις αυτών των παιδιών προχωρούν πάρα πολύ αργά.

 

Αυτοί οι καταυλισμοί δεν είναι μέρος για ένα παιδί -ξέρουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 157 παιδιά στο Καλέ με το νομικό δικαίωμα να είναι με την οικογένειά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσο περισσότερο αυτά τα παιδιά πρέπει να περιμένουν, τόσο πιο απελπισμένα μπορούν να γίνουν και το πιο πιθανό είναι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους, εγκαταλείποντας τις άθλιες συνθήκες των καταυλισμών για να φτάσουν στις οικογένειές τους».