Όταν η Sharbat Gula -το κορίτσι από το Αφγανιστάν με τα διαπεραστικά, πράσινα μάτια που φιλοξενήθηκε σε εξώφυλλο του National Geographic το 1985- συνελήφθη στις 23 Οκτωβρίου στο Πακιστάν, η ζωή της έγινε ακόμη πιο δύσκολη, ακόμη πιο αβέβαιη.

Έχοντας εκτοπιστεί από τη χώρα της όταν ήταν παιδί, η Gula ζούσε στο Πακιστάν με τα τέσσερα παιδιά της. Τον περασμένο μήνα συνελήφθη για κατοχή πλαστών εγγράφων και πέρασε 15 ημέρες στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης 14 ετών.

 

Αυτή την εβδομάδα, η Sharbat Gula απελάθηκε πίσω στο Αφγανιστάν. Ωστόσο στη χώρα της έλαβε θερμή υποδοχή από τον πρόεδρο Ασράφ Γκάνι. «Είμαστε περήφανοι που βλέπουμε ότι ζει με αξιοπρέπεια και με ασφάλεια στην πατρίδα μας», ανέφερε ο ηγέτης, προσθέτοντας ότι «η χώρα μας είναι μισή μέχρι να πάρουμε πίσω όλους τους πρόσφυγες».

 

Το Αφγανιστάν παραχώρησε στην Gula ένα επιπλωμένο διαμέρισμα για να ζήσει με την οικογένειά της. Η γυναίκα, της οποίας το πρόσωπο κάποτε ταυτίστηκε με την προσφυγική κρίση, είναι μία ενός αυξανόμενου αριθμού Αφγανών που απελαύνονται από το Πακιστάν και άλλες χώρες που δέχθηκαν Αφγανούς πρόσφυγες από τη δεκαετία του 1990 και μετά.

 

Ωστόσο, μπορεί ο ηγέτης της χώρας να υποδέχθηκε την Gula στο προεδρικό παλάτι, αλλά αυτό συνέβη μόνο διότι πρόκειται για παγκοσμίως αναγνωρίσιμο πρόσωπο. Άλλοι πρόσφυγες που επιστρέφουν στο Αφγανιστάν δεν έχουν την ίδια τύχη, καθώς ειδικοί ανησυχούν ότι η χώρα σύντομα δεν θα μπορεί να αντέξει το μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που γυρίζουν πίσω.

 

«Σχεδόν κανείς από τους Αφγανούς που φεύγουν από το Πακιστάν δεν το κάνει επειδή πιστεύει πως το Αφγανιστάν είναι πιο ασφαλές μέρος για να ζήσει», εξηγεί ρεπορτάζ των «New York Times», προσθέτοντας πως «η πίεση από τους αξιωματούχους και η κοινωνική διάκριση είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για να φύγουν».

 

Η ίδια η Gula ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν ήθελε να επιστρέψει: «Το Αφγανιστάν είναι μόνο το μέρος όπου γεννήθηκα, αλλά το Πακιστάν ήταν η πατρίδα μου και πάντα το θεωρούσα τη χώρα μου».