Όταν ο πελαργός δεν φέρνει το μωρό, τότε τη λύση μπορεί να δώσει η επιστήμη σε γυναίκες άνω των 40 ετών!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή της Αγγλίας (HFEA, Human Fertilisation & Embryology Auythority), το 2014 ο συνολικός αριθμός κύκλων Εξωσωματικής Γονιμοποίησης άγγιξε τους 53.000, σημειώνοντας 4,8% αύξηση σε σχέση με το 2013, με το 20% εξ αυτών να είναι γυναίκες άνω των 40 ετών.

 

Αντίστοιχα ποσοστά κατεγράφησαν στις ΗΠΑ μέχρι το 2010 (ASRM – American Society for Reproductive Medicine), ενώ στην Ελλάδα από το 2005 έως το 2013 ο αριθμός των γυναικών, που απέκτησαν ένα παιδί σε ηλικία άνω των 40 ετών, αυξήθηκε κατά 61% (Στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Αρχή).

 

Είναι γεγονός, ότι κοινωνικοί λόγοι, όπως η καριέρα και η έλλειψη κατάλληλου συντρόφου, οδηγούν τις γυναίκες σε αναβολή της τεκνοποίησης σε μελλοντικό χρόνο. Όσο όμως ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας της γυναίκας, που θα υποβληθεί σε εξωσωματική, τόσο υψηλότερο είναι και το ρίσκο για επιπλοκές με ποικίλες ιατρικές, ηθικές και ψυχολογικές προκλήσεις, τόσο για την ίδια όσο και για τον ειδικό ιατρό αναπαραγωγής, που θα αναλάβει το περιστατικό.

 

Όπως επισημαίνει ο μαιευτήρας–γυναικολόγος δρ Βασίλης Αθανασίου, «ο παράγοντας ηλικία στην εξωσωματική γονιμοποίηση, από ιατρική άποψη, είναι καθοριστικής σημασίας. Αυξανόμενης της ηλικίας της γυναίκας, βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα δύο γεγονότα: ελάττωση των αποθεμάτων των ωαρίων στις ωοθήκες και αύξηση της παραγωγής φτωχής ποιότητας ωαρίων».

 

Περισσότερα στο healthreport.gr