Η 1η Φεβρουαρίου 2020 σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο της έναρξης ισχύος της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) ΕΕ-Ιαπωνίας. Τους πρώτους δέκα μήνες εφαρμογής της συμφωνίας, οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 6,6 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. Ο ρυθμός αυτός υπερβαίνει τον ρυθμό ανάπτυξης των τριών τελευταίων ετών, ο οποίος ήταν κατά μέσο όρο 4,7 % (στοιχεία της Eurostat). Οι ιαπωνικές εξαγωγές προς την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 6,3 % την ίδια περίοδο.

Δηλώσεις  Φιλ Χόγκαν

Ο επίτροπος Εμπορίου, κ. Φιλ Χόγκαν, δήλωσε τα εξής: «Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας λειτουργεί προς όφελος των πολιτών, των εργαζομένων, των γεωργών και των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Η εξωστρέφεια, η εμπιστοσύνη και η δέσμευση από τους καθιερωμένους κανόνες συμβάλλουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στο εμπόριο. Η ΕΕ είναι και θα παραμείνει ο μεγαλύτερος και πιο δραστήριος εμπορικός συνασπισμός στον κόσμο. Η ΕΕ είναι έμπιστος διμερής εταίρος περισσότερων από 70 χωρών, με τις οποίες έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό δίκτυο στον κόσμο.»

 

Ορισμένοι τομείς σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών κατά την ίδια περίοδο:

  • Οι εξαγωγές κρέατος αυξήθηκαν κατά 12 %, με 12,6 % αύξηση για τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος, και οι εξαγωγές κατεψυγμένου βόειου κρέατος έχουν υπερτριπλασιαστεί.
  • Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 10,4 % (συμπεριλαμβανομένης αύξησης κατά 47 % των εξαγωγών βουτύρου).
  • Οι εξαγωγές ποτών αυξήθηκαν κατά 20 %, με 17,3 % αύξηση των εξαγωγών οίνου.
  • Οι εξαγωγές δερμάτινων ειδών και ενδυμάτων παρουσίασαν αύξηση 14 % και 9,5 %, αντίστοιχα.
  • Οι εξαγωγές ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών, όπως εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, συσκευών αποθήκευσης και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, αυξήθηκαν κατά 16,4 %.

Η ΣΟΕΣ ΕΕ-Ιαπωνίας προσφέρει σε ενωσιακές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών νέες ευκαιρίες για εξαγωγές στην Ιαπωνία. Καταργεί το μεγαλύτερο μέρος των δασμών ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που επιβάλλονταν σε ετήσια βάση στις εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία. Μετά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η Ιαπωνία θα έχει καταργήσει τους τελωνειακούς δασμούς για το 97 % των εμπορευμάτων που εισάγονται από την ΕΕ, ενώ το ετήσιο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν 36 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μεταξύ των τομέων που πρόκειται να επωφεληθούν από τη ΣΟΕΣ ΕΕ-Ιαπωνίας περιλαμβάνονται,, για παράδειγμα, οι ακόλουθοι:

  • Ισπανικά δερμάτινα είδη: Η ισπανική εταιρεία παπουτσιών Masaltos πραγματοποιεί σχεδόν τα δύο τρίτα των εσόδων της από πωλήσεις στο εξωτερικό, με την ιαπωνική αγορά να αντιπροσωπεύει το 4 % των πωλήσεων αυτών. Έχει γίνει πιο ανταγωνιστική στην ιαπωνική αγορά, δεδομένου ότι η ΣΟΕΣ συνέβαλε στη μείωση του κόστους για τους εξαγωγείς προϊόντων πολυτελείας.
  • Σπόροι από τη Γαλλία: Η γαλλική HEMP-it είναι ένας αγροτικός συνεταιρισμός που ειδικεύεται στην παραγωγή και την πιστοποίηση σπόρων. Σε συνεργασία με την Hokkaido Hemp Association, τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσπαθούν να ξαναρχίσουν την παραδοσιακή καλλιέργεια κάνναβης στην Ιαπωνία. Η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Ιαπωνία θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ της HEMP-it και Ιαπώνων γεωργών με την ανάπτυξη φυτικών ποικιλιών χωρίς THC.
  • Βόειο κρέας από την Ιρλανδία: Η Bord Bia, η Ιρλανδική Ένωση Τροφίμων, προωθεί το βόειο κρέας της ΕΕ στο πλαίσιο ενός έργου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Στόχος της εκστρατείας είναι να καταδείξει στην Ιαπωνία τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα όσον αφορά την ασφάλεια, την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των τροφίμων. Χάρη στη ΣΟΕΣ ΕΕ-Ιαπωνίας, οι δασμοί για το βόειο κρέας θα μειωθούν σταδιακά στο 9 % κατά την περίοδο της συμφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι τα ιρλανδικά προϊόντα με βάση το βόειο κρέας μπορούν να πωλούνται σε ανταγωνιστικές τιμές.

Η ΣΟΕΣ

Η ΣΟΕΣ δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους ευρωπαίους γεωργούς και παραγωγούς τροφίμων, ενώ παράλληλα προστατεύει πλήρως τα συμφέροντα της ΕΕ. Χάρη στη συμφωνία 211 ενωσιακά προϊόντα τροφίμων και ποτών υψηλής ποιότητας (οι λεγόμενες «γεωγραφικές ενδείξεις») μπορούν τώρα να πωλούνται με τη δική τους ονομασία στην Ιαπωνία και προστατεύονται από τις απομιμήσεις.

Επιπλέον, η ΕΕ έχει αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση σε δημόσιες συμβάσεις στην Ιαπωνία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές δημοσίων συμβάσεων στον κόσμο. Η συμφωνία προσφέρει επίσης καλύτερους όρους για τους παρόχους υπηρεσιών, μεγαλύτερη κινητικότητα των εργαζομένων σε εταιρείες και πλαίσιο για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία συμφώνησαν επίσης να θέσουν φιλόδοξα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, ειδικής δέσμευσης για τήρηση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ προς την Ιαπωνία — παραδείγματα

Προϊόν Αύξηση των εξαγωγών στο πλαίσιο της συμφωνίας*
Ποτά 20 %
Οίνος 17,3 %
Μηλίτης 31,5 %
Τσάι 39,8 %
Ζυμαρικά 14,9 %
Σπόροι ηλιάνθου 39,9 %
Κρέας 12 %
Χοιρινό κρέας 12,6 %
Κατεψυγμένα κρέατα βοοειδών 221,0 %
Γαλακτοκομικά 10 %
Γάλα και κρέμα γάλακτος 120,7 %
Βούτυρο 47,8 %
Τυρί 7,0 %
Δερμάτινα είδη 14 %
Ενδύματα 9 %
Ενδύματα και εξαρτήματα για βρέφη 108,3 %
Ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές 16,4 %
Τηλεφωνικές συσκευές και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός 69 %
Δίσκοι, ταινίες, συσκευές αποθήκευσης 9,4 %