Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Κρίσιμη ημέρα για τον ελληνικό προϋπολογισμό η Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, καθώς εκδίδεται από το Δικαστήριο της Ε.Ε. (ΔΕΕ) η απόφαση στην προσφυγή της Επιτροπής κατά της Ελλάδας, σχετικά με τα Σχέδια διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, με την οποία ζητείται η επιβολή προστίμου.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζητεί από το Δικαστήριο να διατάξει την Ελλάδα να της καταβάλει :
– χρηματική ποινή ύψους 72.864,00 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης εκτέλεσης της πρώτης απόφασης από την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση στην υπόθεση (7/9/2016) μέχρι την ημέρα που θα έχει εκτελεστεί η πρώτη απόφαση, και
– ημερήσιο κατ’ αποκοπήν ποσό ύψους 8.096,00 ευρώ ανά ημέρα από την ήμερα έκδοσης της πρώτης απόφασης έως την ημερομηνία έκδοσης της δεύτερης (της Τετάρτης) ή την ημερομηνία εκτέλεσης της πρώτης απόφασης εάν επέλθει νωρίτερα. 

Η υπόθεση
Το 2003 η Επιτροπή κίνησε διαδικασία για παράβαση κατά των ελληνικών αρχών, για την εφαρμογή της οδηγίας 1999/31 περί υγειονομικής ταϕής των αποβλήτων. Εκτίμησε ότι ο σχεδιασμός της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, ότι δεν υφίσταντο στην ελληνική επικράτεια κατάλληλες και επαρκείς εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων και ότι η μέθοδος διάθεσης του μεγαλύτερου μέρους της παραγόμενης στην Ελλάδα ποσότητας επικίνδυνων αποβλήτων δεν ήταν συμβατή με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

 

Με απόφαση της 10ης Σεπτεμβρίου 2009 (υπόθεση C-286/08), το ΔΕΕ διαπίστωσε την παράβαση της Ελλάδας.
Τον Δεκέμβριο του 2014, εκτιμώντας ότι η πρώτη απόφαση του ΔΕΕ δεν έχει εκτελεστεί, η Επιτροπή κατέθεσε στο ΔΕΕ τη δεύτερη προσφυγή (C-584/14) βάσει του άρθρου 260 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαικής Ενωσης (ΣΛΕΕ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για το 2009, η συνολική παραγωγή επικίνδυνων αποβλήτων για το 2011 ανερχόταν σε 184.863,50 τόνους, τα ιστορικά απόβλητα ήταν της τάξης των 323.452,40 τόνων και οι εξαγωγές ανέρχονταν σε 5.147,40 τόνους.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela