Ο μαρμάρινος λέων που βρέθηκε στην έπαυλη στη Σχοινούσα

 Την πολύκροτη υπόθεση της Σχοινούσας με τις εκατοντάδες αδήλωτες αρχαιότητες της βίλας Παπαδημητρίου, μας θυμίζει η νέα μεγάλη επιτυχία των καραμπινιέρων. Οι ιταλικές αρχές κατάφεραν να επιστραφούν από την Ελβετία 45 κιβώτια με αρχαία, ρωμαϊκής και ετρουτσκικής προέλευσης, από τη συλλογή του Ρόμπιν Σάιμς.

 Ο Ρόμπιν Σάιμς, μαζί με τον Έλληνα Χρήστο Μιχαηλίδη (της οικογενείας Παπαδημητρίου), ήταν αρχαιοπώλες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Μετά το θάνατο του Μιχαηλίδη το 1999 από ατύχημα, η οικογένειά του διεκδίκησε από τον Σάιμς μερίδιο από την περιουσία που είχαν αποκτήσει από την εμπορική τους δραστηριότητα, η οποία είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1970. Είχαν αποκτήσει διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, 33 αποθήκες σε πολλές πόλεις του κόσμου, ενώ φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν και την οικογενειακή βίλα Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα.

 

Η περιουσία του αρχαιοπωλείου τους, που περιλάμβανε 17.000 αρχαιότητες από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αίγυπτο κ.α., εκτιμήθηκε μετά το θάνατο του Μιχαηλίδη γύρω στα 160 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ο Σάιμς είχε αποθηκεύσει τα περισσότερα αρχαία στη Γενεύη. Εκεί ήταν και τα 45 κιβώτια που επεστράφησαν τώρα στην Ιταλία, τα οποία έφεραν την ένδειξη ότι ανήκουν σε μια οφ σορ εταιρεία, κάτι που καθυστέρησε το άνοιγμά τους 15 χρόνια.

 

Ο Σάιμς έχει κηρύξει πτώχευση από χρόνια, καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση το 2005, αποφυλακίστηκε και από τότε η χώρα μας αναζητά τα ίχνη του μέσω της Ιντερπόλ.

 

Η έρευνα των ιταλικών αρχών ξεκίνησε το 2014. Κατάφεραν να πείσουν τις ελβετικές αρχές να ανοίξουν τα κιβώτια. Έτσι αποκαλύφθηκαν οι θησαυροί που έκρυβαν. Ρωμαϊκές και ετρουσκικές αρχαιότητες μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.

 

Ανάμεσά τους δύο εκπληκτικής ομορφιάς σαρκοφάγοι του 2ου αι. π.Χ., με τη μία σαρκοφάγο να παριστάνει ηλικιωμένο άνδρα και την άλλη γυναίκα. Οι μορφές αποδίδονται σε φυσικό μέγεθος και σε στάση καθιστή. Σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης με τα αρχαία χρώματα, που τις καθιστά από αισθητικής πλευράς μοναδικές.

 

Βρέθηκαν επίσης ψηφιδωτά και τοιχογραφίες από την Πομπηία, ένα ολόκληρο κεραμικό τέμπλο ετρουσκικού ναού με παραστάσεις, μαρμάρινα πορτρέτα, αγγεία και άλλα έργα τέχνης που προέρχονται πιθανότατα από την πόλη Ταρκουίνια, βόρεια της Ρώμης, όπως και από τις αρχαίες νεκροπόλεις του Λάτσιο και της Ούμπρια.

 

Στις αποθήκες του Σάιμς υπάρχουν και ελληνικού ενδιαφέροντος αρχαιότητες, αν κρίνει κανείς από το φωτογραφικό αρχείο των Σάιμς-Μιχαηλίδη που βρέθηκε στη Σχοινούσα και κατασχέθηκε.

 

Η χώρα μας προσπάθησε από το 2008 να αποκτήσει πρόσβαση σε αποθήκη του Σάιμς στο Λονδίνο, αλλά δεν τα κατάφερε. Η δίκη για την υπόθεση της Σχοινούσας είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί στα ελληνικά δικαστήρια την περασμένη Δευτέρα (έπειτα από 10 χρόνια) αλλά τελικά αναβλήθηκε λόγω της απεργίας των δικηγόρων.