Η Ελλάδα είναι μακριά από τις διεθνείς αγορές ομολόγων και χρηματοδοτείται υπό προϋποθέσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).Αν καταφέρναμε σήμερα να βγούμε για δανεισμό στις αγορές ,θα ξεπερνούσε σε κόστος τον αντίστοιχο της Αλβανίας.

Η Αλβανία εξέδωσε χθες 450 εκατ. ευρώ κρατικά ευρωομόλογα με επιτόκιο 5,75% για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Συγκεκριμένα, 115 επενδυτές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να διαθέσουν στην Αλβανία συνολικά 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, η κυβέρνηση δέχθηκε προσφορές 450 εκατ. ευρώ, διότι θεώρησε το επιτόκιο που ζητούσαν «τσιμπημένο». Για τα 450 εκατ. ευρώ που δανείστηκε η Αλβανία, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περίπου 26 εκατ. ευρώ ετησίως, με τη μορφή τόκων.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Αλβανία εκδίδει ευρωομόλογα. Την πρώτη φορά, το 2010, η Αλβανία είχε εκδώσει 300 εκατ. ευρωομολόγα με επιτόκιο 7,5%.
Σήμερα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου στην πενταετία είναι υψηλότερο σχεδόν κατά 2% σε σχέση με εκείνο της Αλβανίας. Συγκεκριμένα, το πενταετές ελληνικό ομόλογο λήξης 2019 έχει απόδοση 7,48%, ενώ το δεκαετές έχει απόδοση 7,7%.

Αν και η Ελλάδα θεωρείται αναπτυγμένη χώρα και η Αλβανία αναπτυσσόμενη, η διαρκής επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας δείχνει πως μάλλον θα «πέσουμε κατηγορία»,με ποδοσφαιρικούς όρους  Η έλευση άλλωστε της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό δείγμα γραφής.Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες για αναπτυξιακά έργα (π.χ. δρόμοι, γέφυρες, σχολεία) με δεδηλωμένο στόχο τη μείωση της φτώχειας.