Η Λυρική Σκηνή μπήκε το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θηβών και σε συνεργασία με δύο χορεύτριες-χορογράφους την Χαρά Κότσαλη και την Κατερίνα Σπυροπούλου και 14 κρατούμενες παρουσίασε μια χοροθεατρική παράσταση.

Οι κρατούμενες επέδειξαν επαγγελματισμό και αξιομνημόνευτες ερμηνείες. Η παράσταση οργανώθηκε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Χορού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με αποκλειστικό χορηγό το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το εργαστήριο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις συμμετείχαν όσες κρατούμενες είχαν αγάπη για τον χορό, χωρίς να προαπαιτείται κάποια προηγούμενη σχετική εμπειρία.

Πρόκειται για το πρώτο εργαστήριο χορού στις Φυλακές Ελαιώνα Θηβών με την ηλικία των συμμετεχόντων να ξεκινά από λίγο πριν την ενηλικίωση και να φθάνει ως τα 73 έτη.

Με απρόσμενες μουσικές επιλογές, από τον Μότσαρτ έως τον Πουτσίνι, και από την Εντίθ Πιάφ, έως τη Σμαρούλα Γιούλη, οι χορογραφίες κινήθηκαν πάνω στη λεπτή γραμμή που χωρίζει το χιούμορ με την συγκίνηση και την δεξιότητα με τον αυτοσαρκασμό.

Φέροντας, η κάθε μια από τις 14 χορεύτριες τα δικά της βιώματα και τις δικές τις ξεχωριστές ιστορίες, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα καθημερινότητα εντός της φυλακής κατά τη διάρκεια του εξάμηνου εργαστηρίου, αλλά και να συγκινήσουν το κοινό της παράστασης, το οποίο αποτελείτο από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, καλλιτέχνες της Λυρικής και του Χορού, αλλά και δικούς τους συγγενείς.