Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) και μια κοινοπραξία συμβούλων βιωσιμότητας και οργανώσεων φυκιών εγκαινιάζουν μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα συμμετεχόντων για τα φύκια, που ονομάζεται EU4Algae.

Στόχος της πλατφόρμας είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας φυκιών και να προωθήσει τα φύκια για διατροφή και άλλες χρήσεις μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στην ΕΕ.

Τα φύκια παράγονται και καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο για αιώνες. Χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στην ασιατική κουζίνα για την υψηλή διατροφική τους αξία και την ξεχωριστή αλμυρή ή ουμάμι γεύση τους. Τα τελευταία χρόνια, γίνονται βασικό συστατικό και στα δυτικά vegan πιάτα.

Πέρα από τη γαστρονομική σφαίρα, τα φύκια έχουν μετατραπεί σε πρώτη ύλη για βιώσιμες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως τα βιοδιασπώμενα πλαστικά.

Επιπλέον, η παραγωγή τους βοηθά στη βελτίωση της υγείας των ωκεανών μειώνοντας το διοξείδιο του άνθρακα, τον φώσφορο και το άζωτο στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Αποτελούν επίσης φυτώριο και κρησφύγετο για πολλά θαλάσσια ζώα, προωθώντας την υποβρύχια βιοποικιλότητα.

Παρά τα όσα προαναφέρθηκαν, η υιοθέτηση στην Ευρώπη της παραγωγής και κατανάλωσης φυκιών είναι αργή. Πολύ αργή. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει το παιχνίδι.
Μαζί με το CINEA και μια κοινοπραξία (αποτελούμενη από τις EurA AG, EABA, Systemiq, Technopolis και s.Pro), η Επιτροπή εγκαινιάζει το EU4Algae. Αυτό το τριετές έργο θα επιταχύνει την ανάπτυξη μιας αναγεννητικής, ανθεκτικής, δίκαιης και φιλικής προς το κλίμα βιομηχανίας φυκιών στην Ευρώπη και θα φέρει περισσότερα νέα είδη φυκιών στην αγορά της ΕΕ.

Η πλατφόρμα θα είναι ένας μοναδικός χώρος συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαίων ενδιαφερόμενων μερών για τα φύκια, συμπεριλαμβανομένων καλλιεργητών φυκιών, παραγωγών, πωλητών, καταναλωτών, προγραμματιστών τεχνολογίας καθώς και οργανισμών υποστήριξης επιχειρήσεων, επενδυτών, δημόσιων αρχών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και ΜΚΟ. Θα λειτουργεί επίσης ως ενιαίος κόμβος πληροφόρησης για κλήσεις χρηματοδότησης φυκιών, έργα, πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις, ευφυΐα και βέλτιστες πρακτικές.

Η πλατφόρμα συνεργασίας θα είναι online μέχρι το καλοκαίρι του 2022.
Γράφημα που δείχνει την κοινοπραξία EU4Algae
Πραγματοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μέσω των φυκιών

Στη στρατηγική Farm to Fork, βασικό συστατικό της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή δήλωσε τη φιλοδοξία τα φύκια να «γίνουν σημαντική πηγή εναλλακτικής πρωτεΐνης για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Στις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές του περασμένου έτους για τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, η Επιτροπή τόνισε τον ρόλο της καλλιέργειας φυκιών στον μετριασμό του κλίματος (μέσω της δέσμευσης άνθρακα) καθώς και στην προσαρμογή του κλίματος (π.χ. προστασία των ακτών με βάση τη φύση).

Και μέχρι το τέλος του 2022, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια πρωτοβουλία της ΕΕ για τα φύκια συνοδευόμενη από ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση των φυκιών στην Ευρώπη.

Η πλατφόρμα EU4Algae θα συντάξει συστάσεις για αυτές τις πρωτοβουλίες και θα υποστηρίξει την εφαρμογή τους.