Η ομιλία του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα επιβεβαίωσε την φιλοδοξία του να αποτελέσει τον καταλύτη για την είσοδο της Ευρώπης σε νέα εποχή.

Πέρα από τις αναμενόμενες φιλοφρονήσεις προς την οικοδέσποινα Ελλάδα, έκανε αυτοκριτική και χαρακτήρισε αποτυχία της Ευρώπης την κρίση στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα ζήτησε να συμβάλουμε σε ένα όραμα του, μια Ευρώπη με ανοικτές πόρτες με περισσότερη συμμετοχή των λαών με κοινές λίστες από όλα τα μέλη. Να δώσουμε εργασία και ελπίδα στη νέα γενιά των Ελλήνων και όχι μόνο φυγή στο εξωτερικό.

 

 

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της θέσης Μακρόν υπό προϋποθέσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών με δημόσια λογοδοσία αλλά πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε και υπουργό κοινωνικής Δικαιοσύνης και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

Σήμερα, από την Πνύκα, στέλνουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο: Ότι είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε το διάλογο για ένα νέο Συμβόλαιο Δημοκρατίας, Ισότητας και Αλληλεγγύης στην Ευρώπη.

Posted by Alexis Tsipras on Thursday, September 7, 2017

 

Όνειρό μας η Ευρώπη της αλληλεγγύης των λαών, όχι της δύναμης να επιβάλλεται ο ισχυρός, κατέληξε.

 

Την εκδήλωση παρακολούθησε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου. Επίσης το παρών έδωσαν κορυφαίοι υπουργοί και πλήθος επιχειρηματιών, μεταξύ άλλων οι κ.κ. Σκουρλέτης, Παπαδόπουλος, Σπίρτζης, Σταθάκης, Χριστοδουλοπούλου, Βαρεμένος.