Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

Η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας στην Ελλάδα δεν είναι ούτε μονοδιάστατη, ούτε μονοσήμαντη, Ο Emmanuel Macron είναι ο Πρόεδρος της χώρας, από την οποία ξεκίνησε η Ευρωπαική Ενωση.

Η Γαλλική κίνηση για τη δημιουργία το 1952 της Ευρωπαικής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα, της ΕΚΑΧ, ήταν μιά κίνηση προς την ενότητα και την ειρήνη, και η πρώτη χώρα,στην οποία προτάθηκε να συμμετάσχει, ήταν η Γερμανία, η οποία και την αποδέχθηκε άμεσα. Ο λεγόμενος Γαλλογερμανικός Αξονας, είναι ένας ιστορικός, ισχυρός δεσμός, και θα ήταν αφέλεια να σκεφθεί, κανείς, πως η Γαλλια, η η Γερμανία θα διακυνδύνευε να τον διαταράξουν.

Οι δύο χώρες,τότε, είχαν νωπές τις πληγές του πολέμου. Με την Ευρωπαική Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα θα έθεταν υπό κοινή διαχείριση την παραγωγή των προιοντων αυτών και η χρήση τους θα ήταν, πλέον, για ειρηνικούς σκοπούς.

Η Γαλλία ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία της ΕΚΑΧ, και μόνο με τη Γερμανία, ανοιχτή, ομως,, για όποια άλλη χώρα θελήσει να προσχωρήσει,όπως και έγινε με την προσχώρηση αλλων τεσσάρων χωρών. Αυτή η πρώτη Γαλλκή κίνηση.είχε συνέχεια με τη δημιουργία της ΕΟΚ,της ΕΚΑΕ, και της Ευρωπαικής Ενωσης.

Η δεύτερη Γαλλική κίνηση

Σήμερα, ο Γάλλος Πρόεδρος με τις προτάσεις του για μιά νέα Ευρώπη έκανε τη δεύτερη Γαλλική κίνηση. Αν εξαιρέσουμε τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ,    (Πρόεδρος Θεσμικού Οργάνου), ο οποίος έχει ήδη ανοίξει το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Μακρόν είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης κράτους μέλους που «ξεκίνησε» τη δημιουργία της Νέας Ευρώπης, βασισμένης, μάλιστα σε μιά νέα μεθοδο, αυτή που αφήνει τους Λαούς των 27 να αποφασίσουν για ποιά Ευρώπη θέλουν. Το νέο ξεκίνημα γίνεται σε μια εποχή, όπου οι χώρες μέλη, εκτός εξαιρέσεων, έχουν νωπες τις πληγές ενός άτυπου οικονομικού πόλεμου.

Στην Ελλάδα

Η επιλογή της Ελλάδας για την ανακοίνωση του ευρωπαικού οράματος δεν ήταν μια τυχαία επιλογή.Εχει συμβολικό χαρακτήρα, πρακτκό, είναι πολυ θετική ενέργεια για την Ελλάδα, αλλά και για τον ίδιο το Γάλλο Πρόεδρο, που γίνεται ο δημιουργός, η ο πρωτεργάτης αυτής της νέας Ευρώπης, την οποία αναζητούν, ίσως, οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες, κουρασμένοι από το «κοντά στους πολίτες» και μακρυά από αυτούς οι αποφάσεις που αφορούν άμεσα τη ζωή τους.

Τον Emmanuel Macron, που μίλησε για μια κρυφή Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των Ευρωπαίων πολιτών, αυτή η Ελλάδα τον ανέδειξε, απόψε, παγκόσμια, και ως χώρα με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την οικουμενικότητα θα τον συνοδεύει παντού και θα τον βοηθά να ανοίγει πόρτες.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Γιούνκερ, θα βρεθεί στη Γαλλία, στο Στρασβούργο και θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ισως, στην ομιλία του, υπάρχει μια πρώτη απάντηση στο Γάλλο Πρόεδρο.

Η Πνύκα και ο ανθρωπος Emmanuel

Με την ομιλία στην Πνύκα, αναδείχθηκε η πολιτική και πολιτιστική διάσταση αυτού του ιστορικού χώρου. Υπάρχει όμως και η Ομιλία του Αποστόλου Παύλου, του Αποστόλου των Εθνών,του Υμνητή της Αγάπης. Σε ανθρώπινο επίπεδο ο Emmanuel Macron αποτελεί ένα πρότυπο. Η ζωή του, από όσα γνωρίζουμε είναι ένα ύμνος στην αγάπη. Δε στάθηκε πουθενά. Πιστός στην αγάπη, ξεπέρασε όλα τα εμπόδια, ίσως πολλα, πολύ περισσότερα από όσα διαβάσαμε, αγωνίστηκε, δημιούργησε, και έφτασε στο ύψιστο αξίωμα, αυτό του Προέδρου.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela