Του Συμεών Σολταρίδη

«Μεγάλο περίπτερο» χαρακτήρισε το υπό ανέγερση τέμενος στο Βοτανικό, ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας Ναΐμ Ελγαντούρ το οποίο μάλλον θα λειτουργήσει τον Μάρτιο, μετά από τις συνεχείς καθυστερήσεις που υπήρξαν.

Θα αναφερθώ στην αρχιτεκτονική του τεμένους και θα σημειώσω ότι μάλλον μοιάζει με μεγάλο γυμναστήριο και ότι οι αρχιτέκτονες ή δεν γνώριζαν πώς κατασκευάζεται ένα τέμενος ή τους είπαν να το ομοιάσουν με κάθε τι άλλο, αλλά όχι με χώρο λατρείας.

Μετά τα πρώτα χρόνια που επικράτησε το Ισλάμ και άρχισαν να κατασκευάζονται τεμένη και να εγκαταλείπονται τα επιμήκη κτήρια που δεν είχαν τρούλλο και μιναρέ, κτίστηκαν τεμένη τα οποία είχαν σαν παράδειγμα τον σχεδιασμό της Αγίας Σοφίας, καθώς ο μεγάλος «μιμάρης» Σινάν δημιούργησε αριστουργήματα που κοσμούν την τέχνη.

Τότε διαχωρίστηκαν τα τεμένη από τα μεστζίτια. Τα τεμένη δημιουργήθηκαν με έναν μέχρι και έξι μιναρέδες , ενώ τα μεστζίτια δεν διέθεταν μιναρέ. Ενώ κατά το πρότυπο των εκκλησιών άρχισαν να υφίστανται ιεροί χώροι με κεντρικό τρούλλο ή και τρουλλίσκους πάνω από κάθε πεσσό.

Αν και οι φωτογραφίες δεν δείχνουν την ανατολική πλευρά του υπό ανέγερση κτίσματος, αμφιβάλλω όμως αν έχει γίνει κόγχη παραπλήσια με την δική μας στους ναούς μας, η οποία να κοιτάζει προς την ανατολή, τους ιερούς τόπους του Ισλάμ. Και για να γίνω πιο κατανοητός να σημειώσω ότι η κόγχη στο Ισλαμικό τέμενος κείται 2-3 μοίρες δεξιότερα από την κόγχη του Ιερού Βήματος μας εδώ στην Ελλάδα.

Όσο για τον μιναρέ νομίζω ότι είναι μεγάλη παράλειψη μια και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του τεμένους. Ομοιάζει με το κτίσιμο Χριστιανικού Ναού χωρίς καμπαναριό.  Τέλος ας αναφερθούμε και λίγο στο «τέμενος του Βοτανικού» από πολιτικής πλευράς.

Αλήθεια η ύπαρξη ενός μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα δημιουργεί προβλήματα στα ειωθότα των αντιφρονούντων πολιτών του κλεινού άστεως; Δεν έγινε ακόμη κατανοητό ότι η πολυθρησκευτικότητα αποτελεί πλούτο της περιοχής και είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν ιερούς χώρους που να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα;Και εξ αιτίας αυτής της αντίδρασης καθυστέρησε το κτίσιμο του ενώ η ανέγερση του πραγματοποιείται χωρίς το βασικό στοιχείο του τεμένους, τον μιναρέ του;

Σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχουν τεμένη αφού ζούμε σε μια εποχή των πληθυσμιακών μετακινήσεων και είμαστε υποχρεωμένοι να παράσχουμε ιερούς χώρους όπου να μπορούν οι ετερόδοξοι να ασκούν ελεύθεροι τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Επί πλέον δεν τιμά μερίδα της Ελλαδικής Εκκλησίας, καθώς και τα συντηρητικά και ακραίως θρησκευόμενα μέλη της, να αντιδρούν και να μην επιτρέπουν να ανεγερθεί το τέμενος επειδή δεν θέλουν να αισθάνονται ότι συμβιώνουν μαζί με ετεροδόξους.

Είναι κρίμα και λυπηρό να κακοχαρακτηρίζεται η Δημοκρατία μας και ο πολιτικός μας πολιτισμός για ανεγκέφαλα κρανία που βρίσκονται μακράν της πραγματικότητας.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ