Mε επιπλέον προίκα της τάξεως των 300.000 ευρώ από το Υπουργείο  Πολιτισμού γίνεται η συνένωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το  Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τώρα το ΥΠΠΟΑ επιχορηγούσε το ΚΜΣΤ, το ΜΜΣΤ και το Μουσείο Φωτογραφίας με 930.000 ευρώ, ενώ ο νέος οργανισμός θα λαμβάνει από φέτος 1,2 εκατ. ευρώ.

Δέκα χρόνια προσπαθούσαν τα δύο ομοειδή αυτά ιδρύματα να συνενωθούν και νομικά ζητήματα δεν τους επέτρεπαν. Τελικά, άρθηκαν τα εμπόδια και έγινε η υπουγραφή της σχετική συμφωνίας με την υπουργό Πολιτισμού παρούσα όπως και όλους τους εκπροσώπους των εμπεκομένων φορέων.

Η Λυδία Κονιόρδου χαιρέτισε τη δημιουργία του μεγαλύτερου εποπτευόμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού μουσειακού οργανισμού στην Ελλάδα, τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus).

Πρόκειται για έναν φορέα-ομπρέλα κάτω από τον οποίο θα λειτουργούν δύο μουσειακά ιδρύματα με μοναδικής ιστορικής και αισθητικής αξίας συλλογές και δυναμική πολλαπλών δράσεων: αφενός το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) μαζί με τα ιδιαίτερα τμήματά του:

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ) και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που θα μετονομαστεί σε «Πειραματικό Κέντρο Τεχνών», και αφετέρου το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) μαζί με το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά που αποτελεί κληροδότημα προς το ΜΜΣΤ.

Τα μουσεία αυτά διαθέτουν εξαιρετικές συλλογές με έργα ελληνικής και διεθνούς τέχνης, όπως είναι η συλλογή Κωστάκη με 1277 έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας, οι συλλογές Αλέξανδρου Ιόλα (47 έργα), Αλέξανδρου και Δωροθέας Ξύδη, Γιώργου Απέργη, Δημήτρη Μεϊμάρογλου, Μάγδας Κοτζιά κ.ά. (ΜΜΣΤ), τη συλλογή ιστορικής και σύγχρονης φωτογραφίας (ΜΦΘ), τη συλλογή γλυπτών της Α. Μυλωνά, κ.ά.

Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ίδρυση του MOMus. Το δεύτερο βήμα θα είναι η κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της οργάνωσης του ΚΜΣΤ. Το σχετικό σ.ν. είναι έτοιμο, είπε η Λυδία Κονιόρδου, και πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με την προοπτική το MOMus να συγκροτηθεί και τυπικά, το γρηγορότερο.

Βασικός στόχος του MOMus, θα είναι η ανά διετία διοργάνωση της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η δυναμική ανάπτυξη, μελέτη και προβολή των Εικαστικών Τεχνών, της Φωτογραφίας, του Βιομηχανικού και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, της Αισθητικής Καλλιέργειας, της Ιστορικής Μελέτης και Επιστημονικής Έρευνας καθώς και της Ενίσχυσης Πειραματικών και Εναλλακτικών Προτάσεων για τις Τέχνες.