Η Μπιλμπάο και η Σοσιεδάδ γνώρισαν τον εξευτελισμό αφού αμφότερες αποκλείστηκαν στο κύπελλο από ομάδες 3ης κατηγορίας και μάλιστα εντός έδρας!

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για το πατατράκ της δεκαετίας η και του αιώνα, γιατί τέτοιες αποτυχίες σπάνια γίνονται. Όλη η Ισπανία κοροϊδεύει αυτή τη στιγμή τις ομάδες των Βάσκων. Ας αρχίσουμε από την Αθλέτικ Μπιλμπάο που αποκλείστηκε από την Φορμεντέρα. Κάποιοι θα γνωρίζουν ότι η Φορμεντέρα (φωτ. κάτω) είναι το πιο glamour νησί της χώρας, η αντίστοιχη Μύκονος της Ελλάδας.

Είναι η μικρότερη από τις Βαλεαρίδες νήσους πίσω απ΄τις Μαγιόρκα, Μενόρκα και Ίμπιζα. Κάθε διασημότητα απο όλο τον κόσμο περνάει κάποιες μέρες του καλοκαιριού εκεί. Ηθοποιοί του Hollywood, superstar τραγουδιστές, μοντέλα, αθλητές και κάθε λογής μεγιστάνες. Όσοι δεν έχουν δικά τους κότερα, ενοικιάζουν από εκεί θαλαμηγούς με πληρώματα έναντι εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα και κάνουν tour στη δυτική Μεσόγειο.

Ε,  λοιπόν από την ομάδα αυτού του μικρού νησιού αποκλείστηκε ολόκληρη Μπιλμπάο μια ομάδα των 170 εκατ. σε αξία. Η Φορμεντέρα μόλις φέτος ανέβηκε απο την 4η στην 3η εθνική της Ισπανίας. Οι Βάσκοι είχαν πάρει 1-1 στο νησί και όλοι περίμεναν πως στο Σαν Μαμές θα καθαρίσουν εύκολα. Ευκαιρίες υπήρχαν, όμως τα γκολ δεν μπήκαν ούτε όταν επιστρατεύτηκαν άρον – άρον οι Αντούριθ και Ραούλ Γκαρθία.

Το 0-0 και πάλι θα ήταν αρκετό, αλλά η θεά μπάλα τιμώρησε τους γηπεδούχους. Στο 96ο λεπτό  η κεφαλιά του Άλβαρο Μουνίθ έστειλε τους Βάσκους στα τάρταρα και τους νησιώτες στους 16 του κυπέλλου που ξετρελάθηκαν με την επιτυχία. Από την άλλη οι αποδοκιμασίες δεν είχαν τέλος  για τον Θιγάντα και τους παίκτες του. Η Αθλέτικ στο πρωτάθλημα είναι 16η και στην Ευρώπη χάνει από τις Έστερσουντ και Λουχάνσκ. Λείπει ο Βαλβέρδε…

 

 

Ο έτερος μεγάλος αποκλεισμός ήταν της Ρεάλ Σοσιεδάδ του Σαν Σεμπαστιάν. Αντίπαλος η Λιέιδα, επίσης ομάδα της 3ης κατηγορίας. Η Λιέιδα είναι μια πόλη 140.000 κατοίκων της Καταλονίας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Αραγονία. Εκεί λοιπόν η Σοσιεδάδ είχε κερδίσει 0-1 στον πρώτο αγώνα. Στον επαναληπτικό του Ανοέτα προηγήθηκε με 2-0 στο ημίχρονο    (Γιορέντε, Χουάνμι).

Θα έλεγε κανείς πως δεν υπήρχε περιθώριο επιστροφής. Οι γηπεδούχοι όμως επαναπαύτηκαν και πολύ γρήγορα το πλήρωσαν ακριβά. Μόλις σε 3 λεπτά η Λιέιδα ισοφάρισε με το Νούνιεθ (56′) και το πέναλτι του Μολίνα (59′). Το θαύμα ολοκληρώθηκε στο 87′ όταν ο Ραντούλοβιτς κρέμασε με κεφαλιά τον Τόνιο για το 2-3. Θύμα μικρότερης ομάδας έπεσε και η Μάλαγα που έμεινε έξω απ΄τη Νουμάνθια,

 

 

Οι δυο αυτές εκκωφαντικές προκρίσεις των μικρών ομάδων επισκίασαν τις προκρίσεις των μεγάλων ομάδων. Η Μπαρτσελόνα έριξε 5 στη Μούρθια, η Σεβίγια 4 στην Καρταγένα, η Ατλέτικο 3 στην Έλτσε και η Ρεάλ Μαδρίτης έφερε 2-2 με τη Φουενλαμπράδα αλλά πέρασε λόγω του 0-2 στον 1ο αγώνα. Θα δούμε αν μετά τους σημερινούς αγώνες προκύψουν άλλες εκπλήξεις, η αν βγει κάποιο ντέρμπι στην κλήρωση των “16”.