Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 στο Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια) στις 19.30 θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο, ανάλυση και συζήτηση η ταινία «Διαβατήριο για το Πίμλικο» (1949) του Χένρι Κορνίλιους,  των Ealing Studios.

Θα προηγηθεί Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου  κανονικό στις 16.00, θα σηματοδοτήσει την έναρξη του νέου κύκλου, για αυτό όλοι οι εγγραφέντες, οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφείτε οφείλετε να παρευρεθείτε . Όσοι δεν έχετε αποφασίσει ακόμα μπορείτε και εσείς να παρευρεθείτε όπως και όποιος κινηματογραφόφιλος θέλει να γνωρίσει τη δουλειά του Σχολείου του Σινεμά.  Το Σάββατο στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του Σεμιναρίου Ιστορίας Κινηματογράφου για το οποίο ισχύουν τα ίδια. Ενώ την Κυριακή στις 12.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί μάθημα ντοκιμαντέρ ανοιχτό -παρουσίαση στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Σε μια γειτονιά του Λονδίνου μετά το τέλος του Β` παγκοσμίου πολέμου, από μια ελεγχόμενη έκρηξη βόμβας αποκαλύπτεται ένας κρυμμένος θησαυρός, ικανός να αλλάξει την μορφή ολόκληρης της Αγγλίας! Μέσα στα έγγραφα που βρίσκονται, είναι και το βασιλικό διάταγμα με το οποίο παραχωρείται η περιοχή στον δούκα της Βουργουνδίας! Οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται ότι έχουν την δύναμη να αλλάξουν το πεπρωμένο τους και ζητούν ανεξαρτησία, σαν νόμιμοι δικαιούχοι και απόγονοι του δούκα!

Εξαιρετική κωμωδία των Ealing Studios, από την κορυφαία περίοδο παραγωγής τους. Η σάτιρα του τρόπου ζωής στην μεταπολεμική Αγγλία, αλλά η αμφισβήτηση περί κοινωνικής ισότητας, σε ένα θεότρελο σενάριο που ανατρέπει για καλά την καθημερινότητα των κατοίκων του Λονδίνου και ειδικά αυτών του Πίμλικο!

Μέσα από την μυθοπλασία επιχειρείται – με τον χαρακτηριστικό Βρετανικό τρόπο και χιούμορ – μια μελλοντική ίσως κατάσταση παροξυσμού προερχόμενη από το παρελθόν, ικανή να ξυπνήσει φοβίες αιώνων. Προσωπικά την θεωρώ σαν μια από τις κορυφαίες κωμωδίες της εποχής της, όχι μόνον σε επίπεδο Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, αλλά παγκοσμίου. Είναι πέρα για πέρα ευρηματική, με έξοχο ρυθμό και ερμηνείες.

Η ταινία βασίζεται εν μέρει σε ένα πραγματικό γεγονός, που συνέβη κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου στον Καναδά και συγκεκριμένα στην Οτάβα. Η μαιευτική κλινική της πόλης κηρύχτηκε «ξένο έδαφος», ώστε η πριγκίπισσα Margriet της Ολλανδίας που γεννήθηκε εκεί, να μην χάσει τα δικαιώματα στον θρόνο της χώρας της! Αυτό το ευτράπελο και ολίγον εξωφρενικό περιστατικό, έδωσε την πρώτη ύλη στον ευφάνταστο σεναριογράφο T. E. B. Clarke, προκειμένου να το μεταφέρει στην Βρετανική πραγματικότητα, ξυπνώντας εφιάλτες συγχρόνως από το παρελθόν. Το αποτέλεσμα είναι απλά ξεκαρδιστικό, διαποτισμένο από πηγαίο Βρετανικό χιούμορ και φοβερές ατάκες!

Η πραγματικότητα λοιπόν μπερδεύεται με τον μύθο και ο σκηνοθέτης Henry Cornelius καλείται να δώσει λύσεις και αφορμές, για καταπληκτικά ανατρεπτικές καταστάσεις! Με πείρα από σενάρια, παραγωγές και σκηνοθεσία, ο γεννημένος στην Νότιο Αφρική Cornelius κάνει μια κωμωδία σημείο – αναφοράς στον Αγγλικό κινηματογράφο. Η παραγωγή είναι του Michael Balcon, ιδρυτή της περίφημης Victory Motion Pictures, που αργότερα η βασίλισσα του έδωσε και τον τίτλο του sir. Να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι η Victory ήταν μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές εταιρείες της Αγγλίας, με τεράστια παραγωγή ταινιών. Η General Film Distributors ανέλαβε την διανομή στο εσωτερικό και η Eagle-Lion Films στην Αμερική.

Πρωταγωνιστούν μερικοί από τους κορυφαίους Βρετανούς ηθοποιούς της εποχής. Stanley Holloway, Margaret Rutherford, Basil Radford , Barbara Murray, John Slater, Raymond Huntley, Philip Stainton, Sydney Tafler, Hermione Baddeley, Frederick Piper, Stuart Lindsell, Michael Hordern, Arthur Howard και Paul Dupuis! Πραγματική υπερπαραγωγή για εκείνα τα χρόνια. Η παραγωγή θέλησε να δώσει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους Άγγλους ηθοποιούς να παίξουν και στρίμωξε ακόμη και σε ρόλο κομπάρσου τον Arthur Lovegrove (σε μια σκηνή του μετρό), ή τον φοβερό κωμικό Richard Hearne σε μια μικρή εμφάνιση (παριστάνει μοναδικά τον μεθυσμένο ποδηλάτη)!