Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ – με την οποία δημιουργείται νομολογία, σχετικά με τον κανονισμό αιρεσιμότητας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλα τα κράτη μέλη, και δεν είναι ξεκάθαρο, ακόμη, αν η εφαρμογή της σύνδεσης του Κράτους Δικαίου, με τις χρηματοδοτήσεις του ενωσιακού προϋπολογισμού, αφορά όλες τις χρηματοδοτήσεις και, ακόμη, αν επεκτείνεται και σε αυτές, τις εκτός του προϋπολογισμού, για παράδειγμα, του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται, ότι η Επιτροπή, δεν έχει εγκρίνει, ακόμη τα εθνικά σχέδια των δύο χωρών.

Η σημαντικότητα της απόφασης αποδεικνύεται και από την εσπευσμένη συζήτηση αυτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σήμερα, όπως δημοσιεύεται μετά την απόφαση του ΔΕΕ, που ακολουθεί.

Η απόφαση του ΔΕΕ, εν συντομία

Μέτρα για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης: η ολομέλεια του Δικαστηρίου απορρίπτει τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας δυνάμει του οποίου η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Ο μηχανισμός αυτός θεσπίστηκε βάσει προσήκουσας νομικής βάσης, είναι συμβατός με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 7 ΣΕΕ και σέβεται ιδίως τα όρια των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί στην Ένωση και την αρχή του κράτους δικαίου.

Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωκοινοβούλιο, την Τετάρτη, το ΕΚ θα αξιολογήσει την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για το αίτημα ακύρωσης του κανονισμού που συνδέει την εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Η συζήτηση στην ολομέλεια με τον επίτροπο Προϋπολογισμού Johannes Hahn θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 16:00 (τοπική ώρα). Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του σχετικά με τα αιτήματα που υπέβαλαν η Ουγγαρία και η Πολωνία το πρωί της ίδιας ημέρας.

Αρμόδιοι ευρωβουλευτές έχουν προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στις 11:30 (τοπική ώρα).

Σχετικές πληροφορίες

Ο κανονισμός για την αιρεσιμότητα του προϋπολογισμού αποσκοπεί στην προστασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων από κατάχρηση από κυβερνήσεις που παραβιάζουν το κράτος δικαίου. Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021. Στις 11 Μαρτίου 2021, η Πολωνία και η Ουγγαρία προσέφυγαν στο Δικαστήριο της ΕΕ για την ακύρωσή του.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2021, ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου εξέδωσε γνωμοδότηση στην οποία αναφέρει ότι οι ενέργειες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά των κανόνων σχετικά με την αιρεσιμότητα, οι οποίες προστατεύουν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να απορριφθούν από το Δικαστήριο.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com – Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής και χωρίς αλλαγές.

Φωτογραφία: curia.europa.eu