Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και στη Κομοτηνή μοιάζει με ένα καρδιογράφημα , είχε τα πάνω της και τα κάτω της.

Ξεκίνησε με την κόντρα στο Προεδρικό Μέγαρο που προκάλεσε πολιτικές αρρυθμίες με κίνδυνο πρόωρου ναυαγίου. Να σημειωθεί πως οι επικρίσεις για την τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου απέναντι στο κρεσέντο του Ερντογάν δεν είναι απόλυτα σωστές. Ο ΠτΔ έκανε χρήση και της ιδιότητας του ως κορυφαίου συνταγματολόγου και είχε αυτό το δικαίωμα.

Ίσως να μπορούσε να στριμώξει  τον Τούρκο Πρόεδρο off camera αλλά η παρτίδα σώθηκε από την σταθερή ελληνική θέση στις ενστάσεις του από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παρά το επιθετικό παιγνίδι από τον Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας τον έβαλε στη θέση του με αποκορύφωμα την αναφορά του στην Αγ. Σοφιά. Η δευτερολογία του ήταν η επιβεβλημένη για πρώτη φορά σε σύγκριση με προκατόχους του.

Ποια τα κέρδη

Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι η αποσυμπίεση των προσφυγικών ροών και η επαναπροώθηση προς τη Τουρκία όσων δεν παίρνουν άσυλο. Επίσης η αποκλιμάκωση των παραβιάσεων στο Αιγαίο μέσω των επαφών με τον Τούρκο αρχηγό ΓΕΕΘΑ που ήταν στην αποστολή.

Μένει να δούμε αν θα μείνουν λόγια του αέρα ή αν τα εννοεί η τουρκική πλευρά.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε υποχρεωμένοι να συζούμε με μια χώρα με ακμάζουσα οικονομία, οι επενδύσεις δεν έχουν χρώμα και υπάρχουν τομείς που θα ωφεληθούμε τα μάλα.