Όσοι από εμάς,  είμαστε μπασκετικοί και άνω των 40, έχουμε συνδυάσει τη Μεγάλη Εβδομάδα με τη μεγάλη γιορτή του μπάσκετ, το Φάιναλ  Φορ.  

Εν μέσω νηστείας, θρησκευτικής κατάνυξης και οικογενειακής ζεστασιάς, υπήρχε έντονη και η ανυπομονησία για το μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Όσο ζούσαν οι ομάδες σε ρυθμούς Φάιναλ Φορ άλλο τόσο και περισσότερο το βίωναν και οι απλοί φίλαθλοι της χώρας ανεξαρτήτως συλλογικών προτιμήσεων.

Τόσο για λογαριασμό του Άρη στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όσο και για τον ΠΑΟΚ στις αρχές του 1990 και λίγο πριν πάρουν την σκυτάλη από το 1994 και μετά οι αιώνιοι με τα δικά τους ραντεβού μέχρι και σήμερα.

Το Εnetpress κάνει μια ιστορική αναδρομή   στο παρελθόν και μας υπενθυμίζει τα πέντε αυτά Φάιναλ Φορ που έγιναν τις Άγιες αυτές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στα οποία υπήρχε η ελληνική εκπροσώπηση.

ΓΑΝΔΗ 1988

Το πρώτο ιστορικά Φάιναλ Φορ του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, έμελλε να πέσει και με την Μεγάλη Εβδομάδα για το Πάσχα του 1988. Για την ακρίβεια ελάχιστοι ήταν οι Έλληνες τότε που είχαν στο μυαλό τους τις Άγιες Μέρες των Παθών του Κυρίου μας, αφού η ομάδα του Άρη είχε κλέψει ολοκληρωτικά την παράσταση στην αθλητική επικαιρότητα ήδη από το ξεκίνημα της διοργάνωσης, τον Οκτώβριο του 1987.

Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Ιωαννίδης ερήμωναν του δρόμους της χώρας κάθε εβδομάδα την Πέμπτη και την Μεγάλη Τρίτη στις 5 Απριλίου του 1988 θα έδιναν το μεγαλύτερο ραντεβού της ιστορίας τους.

Απέναντι στους κίτρινους η πανίσχυρη ήδη πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1987 Τρέισερ Μιλάνου των Μπομπ Μάκαντου, Ρίκι Μπράουν, Ντίνο Μενεγκίν, Ρομπέρτο Πρέμιερ, Μάικ Ντ’ Αντόνι. Την αποστολή της ομάδας είχαν ακολουθήσει μια πανστρατιά από σχεδόν 4.000 φιλάθλους του Άρη, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στην Γάνδη με πούλμαν, με αεροπλάνα, με αυτοκίνητα για να συμπαρασταθούν στην αγαπημένη τους ομάδα.

Το νεόκτιστο τότε Flanders Expo το οποίο ήταν και παραμένει μέχρι και σήμερα εκθεσιακό κέντρο, ενώ είχε μετατραπεί σε γήπεδο μπάσκετ για τις ανάγκες της διοργάνωσης ήταν ένα νέο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον της εποχής όπως αποδείχτηκε στην πράξη τελικά.

Όπως φάνηκε εκ των υστέρων δεν στάθηκε αρκετό αφού ο Άρης γνώρισε την ήττα τελικά στον μεγάλο ημιτελικό εκείνο το ιστορικό βράδυ από την ιταλική ομάδα με 87-82 και αποκλείστηκε από την διεκδίκηση του τροπαίου και τον τελικό. Ο σεληνιασμένος σούπερ σταρ του ΝΒΑ Μπομπ Μάκαντου εκτέλεσε την ελληνική ομάδα πετυχαίνοντας 39 πόντους, την ώρα που ο Γκάλης είχε εξαφανιστεί τελείως σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο.

Στα περίεργα του πρώτου ιστορικά φάιναλ φορ καταγράφονται:

Το ερημικό πανδοχείο και όχι ξενοδοχείο Auberge du pecheur ελληνιστί: Η ταβέρνα του ψαρά στο οποίο είχε καταλύσει η αποστολή του Άρη. Απλά το σήμα ήταν μια μαύρη γάτα και μόλις το είδε ο Γιάννης Ιωαννίδης που ήταν και προληπτικός ανέκαθεν, δεν πίστευε στα μάτια του. Εκείνος που την πλήρωσε ήταν ο τότε μάνατζερ της ομάδας Φάνης Τορνατώρος, ο οποίος όταν είχε πάει να κλείσει το ξενοδοχείο είχε ομίχλη και το σήμα δεν φαινόταν καθόλου.

Μέσα στα αεροπλάνα που μετέφεραν τους φίλους του Άρη, οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων πούλησαν αναμνηστικά της ομάδας και συγκέντρωσαν το μυθικό ποσό των 550.000 δραχμών.Η τιμή των κασκόλ ήταν στις 1.000 δραχμές, οι επίχρυσες καρφίτσες με το σήμα του Άρη στις 3.000 δραχμές, ενώ οι αναμνηστικές πλακέτες της ομάδας 40.000 δραχμές.

Η μεγάλη λαχτάρα των ανθρώπων της ομάδας ήταν όταν πληροφορήθηκαν ότι οι καινούργιες φόρμες που είχαν πάει στην Γάνδη είχαν λάθος νούμερα και δεν συμφωνούσαν με τα ονόματα. Τελικά το λάθος βρέθηκε, αφού έλειπε το σορτσάκι με το νούμερο 15 του Καναδού Γκρεγκ Ουίλτζερ.

Το παράδειγμα που είχε φέρει ο Γιάννης Ιωαννίδης την παραμονή του ημιτελικού ήταν ότι «δεν πρέπει να ασκείται ψυχολογική πίεση στην ομάδα. Και αναφέρομαι στον άλτη πρωταθλητή Νίκο Παπανικολάου από τον οποίο περίμεναν πολλά οι Έλληνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο με αποτέλεσμα να τον καταβάλει το άγχος και να μην διακριθεί καθόλου.»

Η ατάκα του «Ξανθού» στον Λευτέρη Σούμποτιτς για τα τραγικά του ποσοστά στον ημιτελικό με τα 9/21 σουτ: «Δεν μπορώ εγώ να σου ρυθμίσω το χέρι σου».

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1 Τρέισερ Μιλάνου

2 Μακάμπι Τελ Αβίβ

3 Παρτιζάν Βελιγραδίου

4 Άρης Θεσσαλονίκης

ΟΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

ΤΡΕΙΣΕΡ-ΑΡΗΣ 87-82

ΤΡΕΙΣΕΡ: Μπάρνια, Άλντι, Πίτις 4, Ντ’ Αντόνι 2, Γκοβέρνα, Πρεμιέ 2, Μενεγκίν 7, Μπράουν 28, Μοντέκι 5, Μάκαντου 39.

ΑΡΗΣ: Λυπηρίδης 2, Γιαννάκης 15, Γκάλης 28, Σούμποτιτς 23, Φιλίππου 8, Ουίλτζερ 6

 

ΜΑΚΑΜΠΙ -ΠΑΡΤΙΖΑΝ 87-82

 

ΜΑΚΑΜΠΙ: Μαγκί 34, Σιμς 18, Μπάρλοου 12, Αροέστι 10, Τζάμσι 8, Ντάνιελ 3, Μπέρκοβιτς 2, Λίπιν, Κατζ.

ΠΑΡΤΙΖΑΝ: Τζόρτζεβιτς 2, Ομπράντοβιτς 8, Γκρμπόβιτς 19, Σάβοβιτς 6, Πετσάρσκι 8, Ντίβας 21, Πάσπαλι 16, Νάκιτς 2

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ

ΠΑΡΤΙΖΑΝ -ΑΡΗΣ 105-93

ΠΑΡΤΙΖΑΝ: Τζόρτζεβιτς 7, Ομπράντοβιτς 2, Γκρμπόβιτς 13, Σάβοβιτς, Πετσάρσκι 24, Ντίβατς 31, Πάσπαλι 21, Νάκιτς 7

ΑΡΗΣ: Λυπηρίδης 2, Γιαννάκης 11, Γκάλης 41, Σούμποτιτς 18, Ρωμανίδης 7, Φιλίππου 4, Ουίλτζερ 10.

 

O TEΛΙΚΟΣ

ΤΡΕΪΣΕΡ – ΜΑΚΑΜΠΙ 90-84

ΤΡΕΪΣΕΡ: Ντ΄Αντόνι 17 (4/11τρ., 5/6β.), Πρεμιέρ 3, Μπράουν 17 (8/11δ., 1/2β. 8ρ.), Μάκαντου 25 (7/14δ., 1/1τρ., 8/12β., 12ρ.), Μενεγκίν 5, Άλντι 7, Πίτις 8, Μοντέκι 8.

ΜΑΚΑΜΠΙ: Αροέστι, Σιμς 15, Τζάμσι 24 (4/8δ., 3/10τρ., 7/7β.,), Μαγκί 13, Μπάρλοου 21 (7/13δ., 7/8β., 14ρ.), Ντάνιελ 2, Μπέρκοβιτς 3, Λίπιν, Κοέν 6.

Διαιτητές: Σεργκέι Νταβίντοφ Σοβιετική Ένωση – Πολ Ζιχ Πολωνία