Το δισπρόσιτο σήμερα αρχαίο λατομείο της Πεντέλης από όπου προέρχονται τα περίφημα  μάρμαρα του Παρθενώνα και άλλων μνημείων της Ακρόπολης  θα μπορούσε να είναι μια πρώτης τάξεως εκδρομή και ο καλύτερος προορισμός για άθληση και ψυχαγωγία. Με λίγα λόγια δεν μπορούμε να έχουμε έναν τόσο σημαντικό πολιτιστικό και περιβαλλοντικό χώρο και να μην είναι επισκέψιμος.

Με πρωτοβουλία της δημάρχου Πεντέλης Δήμητρας Κεχαγιά έγινε χτες αυτοψία στο Πεντελικό Όρος και στη θέση του αρχαίου λατομείου, στη λεγόμενη «σπηλιά του Νταβέλη» από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά και τους γενικούς γραμματείς των Υπουργείων τους Γιώργο Διδασκάλου και Μανώλη Γραφάκο και υπηρεσιακούς παράγοντες με σκοπό την ανάδειξη του αρχαίου λατομείου και της οδού λιθαγωγίας, του δρόμου από τον οποίο γινόταν η μεταφορά των μαρμάρων στην αρχαιότητα.  

«Η ανάδειξη του Πεντελικού Όρους αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των φορέων που είμαστε σήμερα εδώ» είπε η υπουργός Πολιτισμού μετά την σύσκεψη για την παρουσίαση του σχεδίου ανάδειξης των μνημείων του Πεντελικού ‘Ορους που εκπόνησε ο δήμος Πεντέλης στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, των Δήμων Πεντέλης, Κηφισιάς, Διονύσου και του ΣΠΑΠ.

Και πρόσθεσε:«Η Πεντέλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορική εξέλιξη των Αθηνών στην μακρά ιστορική διάρκεια. Τα λατομεία από τα οποία προέρχεται το οικοδομικό υλικό εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της αρχαιότητας, με κορυφαίο τον Παρθενώνα, αλλά και όλα τα τεκμήρια της λατόμευσης και της μεταφοράς των υλικών στο άστυ, καθώς και η ευρύτερη περιοχή τους διάστικτη από αρχαία ιερά, βυζαντινά εκκλησάκια και νεότερες μαρτυρίες, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, ένα εξαιρετικό τοπίο, το οποίο οφείλουν να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Στο πλαίσιο αυτό η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική». 

Μιλώντας για το θέμα της επιχειρούμενης λειτουργίας λατομείων στη βόρεια πλευρά του Πεντελικού  ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς  δήλωσε κατηγορηματικά: «Όσοι επιχειρούν την ενδεχόμενη λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων, ας το ξεχάσουν. Η προσπάθεια ανάδειξης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου του βουνού δεν συνάδει με την επαναλειτουργία λατομείων».

Μετά τη σύσκεψη δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε μια ουσιαστική ανάδειξη των σημαντικών πολιτιστικών μνημείων του Πεντελικού, με έμφαση στο Αρχαίο Λατομείο και στο Ιερό του Διονύσου, που βρίσκεται στη βόρεια κλιτύ του βουνού. Το στρατηγικό σχέδιο του Πεντελικού Όρους αναμένεται να εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εντός του τρέχοντος μηνός.