Του Παύλου Μεθενίτη

Πολλά μπορεί να καταμαρτυρήσει κανείς στον Σύριζα – αλλά θα ήταν άδικος εάν δεν αναγνώριζε τις κάποιες, λίγες, αλλά ουσιώδεις θεσμικές τομές που έχει κάνει σε ορισμένα πεδία.

Πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο για θεματική  εβδομάδα που θα εφαρμοστεί στους μαθητές του Γυμνασίου, ηλικίας 13-15 ετών σχετικά με τις «Έμφυλες Ταυτότητες».

Με το πού έγινε αυτό, με το που το Υπουργείο αποφάσισε δηλαδή να ξεκινήσει μια διαδικασία ενημέρωσης των μαθητών και των μαθητριών για το βιολογικό και το κοινωνικό τους φύλο, για να το πούμε πολύ απλά, η Εκκλησία εξερράγη.

Αρκετοί Μητροπολίτες αμέσως βγήκαν στα κάγκελα γαβγίζοντας πως το Υπουργείο σπρώχνει τα παιδιά μας στην ομοφυλοφιλία, πως αποκλίνει από τις διδαχές του Ευαγγελίου, πως καταστρέφει την ελληνική κονωνία κλπ. Μάλιστα προέτρεψαν τους εκπαιδευτικούς να μην υλοποιήσουν την εγκύκλιο, και τους γονείς να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν αυτές οι εβδομάδες τελικά πραγματοποιηθούν.

Αποκορύφωμα του αναβρασμού ήταν βέβαια οι κατάπτυστες δηλώσεις που έκανε στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούριου, στο κανάλι «Ε», ο Μητροπολίτης Πειραιώς, για τις οποίες μηνύθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι και το Athens Pride, επειδή «τα λεγόμενα και οι απόψεις του κυρίου Σεραφείμ, αναπαράγουν το μίσος και τον φυλετικό ρατσισμό», όπως δήλωσε ο Γ. Κουνάλης,  στέλεχος του ΕΠΣΕ.

Ποιες ήταν αυτές οι δηλώσεις; Μεταξύ άλλων ανατριχιαστικών ο Άγιος Πειραιώς είπε : «Η ομοφυλοφιλία είναι μια τραγωδία! Μια σεξουαλική τραγωδία! Είναι ψυχοπαθολογική εκτροπή». Μάλιστα συνέκρινε τους ομοφυλόφιλους με τους παιδεραστές και τους κτηνοβάτες…

Βέβαια είναι απορίας άξιον γιατί η μελέτη, η μάλλον η εξοικείωση των εφήβων με την κοινωνική διάσταση του φύλου τους, και η εμπεριστατωμένη κατάρριψη της ομοφοβίας, οδηγεί απαρέγκλιτα στην ομοφυλοφιλία, όπως θεωρούν σίγουρο οι Αρχιερείς. Ίσως γιατί πιστεύουν πως έχουν μόνο αυτοί το εκ Θεού δικαίωμα στη ηθική, πνευματική και ψυχοσωματική διαπαιδαγώγηση των ελληνόπουλων, αφαιρώντας από την Πολιτεία τον όποιο λόγο επί του θέματος.

Υπ’ αυτή την έννοια εξηγείται η αντίδρασή τους. Ωστόσο, θα έπρεπε να είναι πιο μαζεμένοι, πιο ταπεινοί, καθώς όλη η ελληνική κοινωνία βοά, εδώ και δεκαετίες, για τα σεξουαλικά σκάνδαλα της Εκκλησίας. Και ασφαλώς μιλώ για την Ελληνική Ορθόδοξο Εκκλησία, γιατί εάν πιάσουμε τους καθολικούς παιδεραστές ιερείς και τις εκατοντάδες των εκατομμυρίων ευρώ που αναγκάστηκε να καταβάλει στους γονείς των βιασθέντων παιδιών η Αγία Έδρα για να μην οδηγηθούν οι σχετικές υποθέσεις στο δικαστήριο, θα ξημερώσουμε.

Με δυο λόγια, δεν μπορείς να παρουσιάζεσαι υπέρμαχος της ηθικής, όταν στα κρυφά, κάτω από τα άμφια, φοράς ζαρτιέρες, έ; Και δεν μιλώ, για να μην παρεξηγούμαστε, για τον συγκεκριμένο Μητροπολίτη Πειραιώς, αλλά για άλλους ιερωμένους, σε κάθε κλίμακα της ιεροσύνης, από επισκόπους μέχρι μοναχούς και διάκους, που είναι κρυφοί ομοφυλόφιλοι.

Και ξαναλέω: ασφαλώς δεν είναι ντροπή να είσαι ομοφυλόφιλος – ντροπή και αίσχος και υποκρισία και φαρισαϊσμός είναι να το κρύβεις, κουνώντας συγχρόνως με οργή το δάχτυλο στους «ανώμαλους»…

Κι ένα τελευταίο: ντροπή είναι επίσης η άκρα του τάφου σιωπή των άλλων κομμάτων στο ζήτημα. Ειδικά των, και καλά, προοδευτικών, κεντροαριστερών, κλπ. Δηλαδή, οκέι, έχεις βάση για να τα ψάλλεις στον Σύριζα σε χίλια θέματα, αλλά εκεί που οφείλεις να υπερασπιστείς τη μόρφωση, το φως και την αλήθεια, απέναντι στο σκότος, την άγνοια και το ψέμα, πρέπει να το κάνεις.

Ειδάλλως είσαι κι εσύ μια ακόμα πολιτική αμοιβάδα, ένας ακόμα άμορφος ψηφοθηρικός οργανισμός που προσκυνάει την ισχυρή Εκκλησία. Εκτός κι αν κάτι Φώφες, κάτι Κούληδες και Βενιζέλοι και Παραπόταμοι και λοιποί παρατρεχάμενοι του σκοταδισμού, συμφωνούν με την Εκκλησία, οπότε πάσο.