Ενώ η Αθήνα ασχολείται με το σκάνδαλο Novartis, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ σαρώνει την Ευρώπη και κάνει συμμαχίες.

Προκλητική ήταν η εννιά φορές αναφορά με το όνομα Μακεδονία , της γείτονος χώρας από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην επίσκεψη του Ζάεφ στο Βερολίνο. Ταυτόχρονα με την Τουρκική χείρα βοηθείας του Ταγίπ Ερντογάν οι έχει σε όλα τα μήκη και πλάτη την ελληνική πλευρά.

Στην κεφαλή της ατζέντας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα βρεθεί το Σκοπιανό , στα αλλεπάλληλα ραντεβού με την Γερμανίδα καγκελάριο, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Πυρετός στο υπουργείο Εξωτερικών όπου το προσχέδιο που θα προτείνει η ελληνική πλευρά, βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις δικές μας  θέσεις αλλά και προτάσεις για τα τέσσερα αγκάθια που έχουν μείνει.

Ο Νίκος Κοτζιάς πρόκειται να πετάξει στα Σκόπια και θα κάνει αυτοψία των πράξεών καλής θέλησης του Ζάεφ. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι δύο χώρες θα τα βρουν τελικά μέχρι το καλοκαίρι.