95η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΟΣΚΑΡ

«Τα πάντα όλα» σάρωσαν στα Όσκαρ

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Επτά συνολικά (από τις 11 υποψηφιότητες) Όσκαρ απέσπασαν στην 95η απονομή των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής (πρωινές ώρες Ελλάδας), οι δημιουργοί της ανατρεπτικής, βουτηγμένης σ’ ένα παράλογο χιούμορ, δραματικής περιπέτειας φαντασίας, «Τα πάντα όλα» των «δυο Ντάνιελ», των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σέινερτ, με την Ασιάτισσα ηθοποιό Μισέλ Γιέο (Όσκαρ ερμηνείας) στο ρόλο μιας Κινεζοαμερικανίδας που για να ξεπληρώσει τους φόρους της πηγαινοέρχεται σε διάφορα σύμπαντα.

Παραλαμβάνοντας το Όσκαρ της, η Γιέο, πρώτη Ασιάτισσα στην ιστορία των Όσκαρ που κερδίζει το βραβείο καλύτερου πρώτου γυναικείου ρόλου, τόνισε πως «για τα μικρά αγόρια και κορίτσια που μου μοιάζουν και που μας παρακολουθούν απόψε, αυτό είναι ένας φάρος ελπίδας και δυνατοτήτων», για να προσθέσει πως γι’ αυτήν το Όσκαρ αντιπροσώπευε το «αμερικανικό όνειρο».

Ήταν φέτος πρέπει να πω η χρονιά του ασιατικού κινηματογράφου, με έναν ακόμη ηθοποιό από την ταινία «Τα πάντα όλα», τον Βιετναμέζοι Κε Χούι Κουάν, να κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου δεύτερου ρόλου. Γιος μεταναστών, που έφτασε μικρός στην Αμερική, ο Κουάν ξεκίνησε την καριέρα του στο ρόλο του μικρού παιδιού που προστατεύει ο Χάρισον Φορντ στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού», για να συνεχίσει μια πετυχημένη καριέρα στο Χόλιγουντ. Παραλαμβάνοντας το χρυσό αγαλματάκι του, ο Κουάν αναφώνησε κλαίγοντας «μαμά, πήρα το Όσκαρ»!

Συγκινημένος ήταν και ο ηθοποιός Μπρένταν Φρέιζερ που, όπως δίκαια αναμενόταν, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου πρώτου ρόλου για την αδικημένη από τα υπόλοιπα Όσκαρ ταινία του «Η φάλαινα» που σκηνοθέτησε ο Ντάρεν Αρονόφσκι. Δυστυχώς, η ταινία του, από τις καλύτερες της χρονιάς που πέρασε, δεν συμπεριλήφθηκε στις υποψήφιες για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, όπου, αντίθετα, είχαν συμπεριληφθεί τρεις όχι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ταινίες (Top Gun: Maverick, Avatar, the Way of Water και Women Talking, που μάλλον τοποθετήθηκαν για να ικανοποιήσουν, όπως συμβαίνει συχνά με τις υποψηφιότητες, τα μεγάλα στούντιο.

Τέσσερα συνολικά Όσκαρ κέρδισε και το μέτριο γερμανικό ριμέικ της κλασικής ταινίας, «Ουδέν νεότερο από το Δυτικό Μέτωπο» που σκηνοθέτησε ο Έντβαρντ Μπέργκερ, ανάμεσά τους και καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, τη στιγμή μάλιστα που στις υποψήφιες για το ξενόγλωσσο Όσκαρ υπήρχαν πολύ καλές ταινίες όπως το « Εο» του Γέρζι Σκολιμόφσκι, το «Close» του Λούκας Ντοντ και «Το ήσυχο κορίτσι» του Κολμ Μπέρατ.

Ευχάριστη ήταν η βράβευση του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο για την ταινία του «Πινόκιο» που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινούμενων σχεδίων. Με το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους να απονέμεται στην ταινία «Νοβάλνι» του Καναδού Ντάνιελ Ρόχερ, ντοκιμαντέρ για τον αντιφρονούντα Ρώσο πολιτικό. φυλακισμένο από τον Πούτιν, μετά από την επιστροφή του το 2021 στη Μόσχα. Στη σκηνή και η γυναίκα του Νοβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, που κατήγγειλε πως «ο σύζυγος μου είναι στη φυλακή γιατί είπε την αλήθεια…υπερασπίστηκε τη δημοκρατία», τονίζοντας, «Αλεξέι, ονειρεύομαι τη μέρα που θα ανακτήσεις την ελευθερία σου, που η χώρα μας θα ανακτήσει την ελευθερία της…»

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Καλύτερη ταινία: «Τα πάντα όλα»
Σκηνοθεσία: The Daniels – «Τα πάντα όλα»
Α Ανδρικός: Μπρένταν Φρέιζερ – «Η Φάλαινα»
Α Γυναικείος: Μισέλ Γιο – «Τα πάντα όλα»
Β’ Ανδρικός Ρόλος: Κε Χουι Καν – «Τα πάντα όλα»
B’ Γυναικείος Ρόλος: Τζέιμι Λι Κέρτις – «Τα πάντα όλα»
Πρωτότυπο Σενάριο: «Τα πάντα όλα»
Διασκευασμένο Σενάριο: «Γυναικείες κουβέντες»
Μουσική: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο»
Διεθνής Ταινία: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο»
Ταινία Animation: «Pinocchio»
Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους: «Navalny»
Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους: «The Elephant Whisperers»
Κοστούμια: «Black Panther – Wakanda Forever»
Ήχος: «Top Gun: Maverick»
Καλύτερο τραγούδι: «Naatu Naatu» από το RRR
Μικρού Μήκους Ταινία – Animation: «The Boy, the Mole, the Fox, and the Horse»
Μικρού Μήκους Ταινία: «Irish Goodbye»
Μοντάζ: «Τα πάντα όλα»
Φωτογραφία: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο»
Σκηνογραφία: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο»
Οπτικά Εφέ: «Avatar: The Way of Water»
Κομμώσεις και Μακιγιάζ: «Η Φάλαινα».