Σε πλήρη εναρμόνιση με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει την έξοδο  από την κρίση των τελευταίων οκτώ  χρόνων, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν το ελληνικό αξιόχρεο.

Μετά τον S&P, ερχεται ο οίκος Fitch να μας ανέβασει μια κατηγορία  από «Β-» σε «Β». Να σημειωθεί πως για να είμαστε. στην πρώτη

Σύστημα αξιολόγησης Standard & Poor’s και Fitch

Αξιολόγηση Ερμηνεία
ΑΑΑ Ομόλογα με την υψηλότερη βαθμολογία. Ικανότητα ισχυρή στην πληρωμή των τόκων και στην καταβολή του αρχικού κεφαλαίου
ΑΑ+ / ΑΑ- Ομόλογα με ισχυρή ικανότητα στην πληρωμή των τόκων και στην καταβολή του αρχικού κεφαλαίου αλλά είναι κατά ένα μέρος πιο ευαίσθητο στις αρνητικές μεταβολές από τα ΑΑΑ
Α+ / Α- Ομόλογα υψηλής ικανότητας πληρωμής τόκων και κεφαλαίου αλλά πιο ευάλωτα στις συνέπειες από αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες ή συγκυρίες
ΒΒΒ+ / ΒΒΒ- Ομόλογα με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα
ΒΒ+ / ΒΒ- Ομόλογα αξιόπιστα, ενέχουν όμως στοιχεία κερδοσκοπίας
Β+ / Β- Ομόλογα πιο κερδοσκοπικά από την κατηγορία ΒΒ
CCC Ομόλογα με έντονο κερδοσκοπικό χαρακτήρα, με κίνδυνο απώλειας τόκων και αρχικού κεφαλαίου
CC Τα πιο κερδοσκοπικά ομόλογα με υψηλό κίνδυνο
SD Ομόλογα που αθετούν τις συμβατικές υποχρεώσεις
D Ομόλογα που αθετούν οποιαδήποτε πληρωμή τόκων και αρχικού κεφαλαίου

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ που σε συνέντευξη του δίνει τα εύσημα στην Ελλάδα για την προσπάθεια της και περιμένει  μια ομαλή κατάληξη του προγράμματος.

Το γεγονός πως το χρέος βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας, χάρη στην αναπτυσσόμενη οικονομία, τον μειωμένο πολιτικό κίνδυνο και τα πρωτογενή πλεονάσματα που υπερβαίνουν τον στόχο των πιστωτών, γράφουν και οι Financial Times.

Βέβαια για να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα, η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει πως θα είμαστε σε συνεχή επιτήρηση ανά εξάμηνο μέχρι το 2022, με σκοπό οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε δεσμευτεί να αποδώσουν.

Ο φόβος των Ευρωπαίων είναι μην χαλαρώσουμε και ξαναγυρίσουμε στις περιπέτειες του παρελθόντος.

Την αλλαγή νοοτροπίας θέλει να επιδείξει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  που ολοκλήρωσε τις επαφές του με θεσμικούς επενδυτές στο Παρίσι και το Λονδίνο. Παραμένει πιστός στο πλάνο ενός οικονομικού μαξιλαριού 18 δις και να αποφύγει το πρόγραμμα πιστοληπτικής γραμμής.

Ταυτόχρονα η αποπληρωμή του χρέους να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας και να δοθεί ένα σήμα στις αγορές για αναστροφή της κατάστασης μιας ανεξέλεγκτα  υπερχρεωμένης χώρας σε μια χώρα που χαλιναγωγεί τις οφειλές της. Επίσης και ένα μήνυμα προς το εσωτερικό πως οι θυσίες σας έπιασαν τόπο και για αυτό σχεδιάζεται μια αύξηση στον κατώτατο μισθό.