Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, συνάντησε τον Πλαστικό Χειρουργό, Αναστάσιο Τσεκούρα, στο ιατρείο του στο Κολωνάκι, και ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, συζήτησαν για αναζωογονητικές θεραπείες προσώπου και συγκεκριμένα για τα νήματα προσώπου.

Κύριε Τσεκούρα, μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι τα νήματα προσώπου;

Με το πέρασμα του χρόνου το δέρμα χαλαρώνει, χάνει τον όγκο του, ενώ επιφανειακές και βαθύτερες ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται και η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητα και τον τόνο της.

Στο ιατρείο μας προτείνουμε την επαναστατική μέθοδο της ανόρθωσης με νήματα, γνωστής και ως «lifting χωρίς νυστέρι». Χάρη στα πρωτοποριακά ανορθωτικά νήματα COG και PDO, που αποτελούν την πλέον δημοφιλή μέθοδο μη επεμβατικής αντιμετώπισης της χαλάρωσης του προσώπου, επιτυγχάνεται άμεσα ορατή ανόρθωση και σύσφιξη του δέρματος, χωρίς χειρουργείο και τομές και με άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Που πραγματοποιείται η θεραπεία με νήματα προσώπου;

Τα νήματα φέρνουν την επανάσταση στην ανόρθωση προσώπου, αφού σήμερα για πρώτη φορά μπορούμε να προσφέρουμε τα αποτελέσματα ενός facelift χωρίς χειρουργείο στο περιβάλλον του ιατρείου μας, σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς αποθεραπεία. Υπάρχει η δυνατότητα να προσδώσουμε στο πρόσωπό σας ένα δυναμικό V- contour, χωρίς ταλαιπωρία και με απόλυτη ασφάλεια στο χώρο μας. Φυσικά, η μακρόχρονη εμπειρία και η εξειδίκευσή μας θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Τι είναι τα PDO threads και σε ποιους απευθύνονται;

Τα νήματα PDO αποτελούν μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία για την αντιμετώπιση των ρυτίδων και την αναζωογόνηση του προσώπου και είναι απολύτως βιοσυμβατά, βιοδιασπώμενα και απορροφώνται πλήρως από τον οργανισμό. Αποτελούν μια ανώδυνη και μη επεμβατική μέθοδο ανόρθωσης και σύσφιξης του δέρματος, που δεν αφήνει τομές και προσδίδει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Απευθύνονται κυρίως σε άτομα με εμφανείς τις πρώτες συνέπειες της φωτογήρανσης, με ήπια χαλάρωση, με επιφανειακές λεπτές ρυτίδες και με ρυτίδες στο περίγραμμα του προσώπου.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται κατά τη θεραπεία;

Αρχικά, προηγείται επάλειψη αναισθητικής κρέμας μία ώρα πριν την εφαρμογή των νημάτων PDO, τα οποία με τη χρήση λεπτής ατραυματικής βελόνας, εισάγονται στο χόριο ή στο υποδόριο λίπος. Στη συνέχεια ανασηκώνονται με τη φορά και την κατεύθυνση που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση και στερεώνονται κατάλληλα. Τα νήματα δημιουργούν ένα εσωτερικό πλέγμα και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση, προσελκύοντας αιμοπετάλια και ουδετερόφιλα, τα οποία ενεργοποιούν τους ινοβλάστες. Έτσι, επιτυγχάνεται αγγειογένεση και παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα τη μείωση των ρυτίδων και τη σύσφιξη του δέρματος.

Σε ποιες περιοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα νήματα PDO;

Τα νήματα PDO έχουν το μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν α) στο πρόσωπο για ανόρθωση φρυδιών, ρινοπαρειακές, κάθετες ρυτίδες μεσόφρυου, παρειές, γραμμές περιστοματικά, γραμμές καπνιστού, τόνωση ζυγωματικών, περίγραμμα προσώπου, β) στον λαιμό, για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης στο διπλοσάγωνο και γ) στο σώμα, για τις περιοχές των μπράτσων, της κοιλιάς, των γλουτών, του εσωτερικού των μηρών και των γονάτων. Τα νήματα PDO μπορούν να συνδυαστούν με άλλες θεραπείες, όπως fillers, Botox/Dysport, laser ανάπλασης και σύσφιξης προσώπου.

Στη συνέχεια, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για νήματα COG;

Τα νήματα COG ή αλλιώς ανορθωτικά νήματα αποτελούν την πλέον δημοφιλή μέθοδο αντιμετώπισης της χαλάρωσης και των ρυτίδων, συμβάλλοντας στη συνολική αναζωογόνηση του προσώπου, χωρίς νυστέρι. Η συγκεκριμένη μέθοδος για την ανόρθωση και σύσφιξη του δέρματος είναι ανώδυνη και μη επεμβατική, καθώς η εφαρμογή της δεν απαιτεί τομές και κατ’ επέκταση δεν υπάρχουν ουλές και σημάδια.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, ειδικά στη βελτίωση του οβάλ του προσώπου και τις βαθιές ρινοπαρειακές αύλακες. Τα νήματα COG, όπως και τα PDO, είναι απολύτως βιοσυμβατά, βιοδιασπώμενα και απορροφώνται πλήρως από τον οργανισμό. Απευθύνονται σε άτομα με επιφανειακές λεπτές ρυτίδες,  με ήπια χαλάρωση του δέρματος και του περιγράμματος του προσώπου.

Πώς εφαρμόζεται η θεραπεία των νημάτων COG και ποια είναι η διαφορά τους με τα νήματα PDO;

Τα νήματα COG εισάγονται κάτω από την επιδερμίδα μέσω μίας λεπτής ατραυματικής βελόνας, αφού προηγηθεί τοπική αναισθησία στα σημεία εισόδου τους. Τοποθετούνται συνήθως 2-5 νήματα σε κάθε πλευρά του προσώπου. H εισαγωγή τους γίνεται κατά μήκος μιας επιλεγμένης, προκαθορισμένης τροχιάς, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε προσώπου και στη συνέχεια τα νήματα τεντώνονται, προκαλώντας άμεσα ορατή ανόρθωση και ανύψωση του δέρματος.

Τα νήματα COG είναι πιο χοντρά σε σχέση με τα νήματα PDO και φέρουν στην επιφάνειά τους μικρές ακίδες, οι οποίες συμβάλλουν στην ανόρθωση των ιστών από την στιγμή της εισόδου τους στο δέρμα του προσώπου. Παράλληλα, προκαλούν την ενίσχυση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος, με αποτέλεσμα τη μείωση των ρυτίδων και τη σύσφιξη του δέρματος. Τα νήματα COG απορροφώνται σε διάστημα 6-8 μηνών, οπότε εκμηδενίζονται οι πιθανότητες επιπλοκών.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το αποτέλεσμα της θεραπείας των νημάτων προσώπου;

Το αποτέλεσμα των νημάτων PDO και GOG είναι θεαματικό, ειδικά επειδή πρόκειται για μία θεραπεία αναίμακτη και ελάχιστα επεμβατική. Αφενός είναι άμεσα ορατό, και αφετέρου διατηρείται έως και δύο χρόνια. Μετά τη διαδικασία βελτιώνεται έως και τρεις μήνες, καθώς συνεχίζεται η παραγωγή κολλαγόνου. Σημαντικό είναι επίσης πως το αποτέλεσμα είναι διακριτικό και φυσικό, αποφεύγοντας κάθε υπερβολή.

Τέλος, Γιατρέ, γιατί θα προτείνατε τα νήματα προσώπου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Τα νήματα ανόρθωσης νέας γενιάς στα χέρια του εξειδικευμένου πλαστικού χειρουργού κάνουν το «lifting χωρίς νυστέρι» πραγματικότητα. Η φετινή χρονιά αποτέλεσε μια δύσκολη χρονική περίοδο, με αρκετό φόβο και άγχος λόγω της πανδημίας. Η ανόρθωση, η σύσφιξη και η εντυπωσιακή ανανέωση στο πρόσωπο, χωρίς ταλαιπωρία και χρόνο αποθεραπείας, είναι το δώρο που οφείλει η κάθε γυναίκα να κάνει στον εαυτό της αυτό το καλοκαίρι.

Dr. Αναστάσιος Τσεκούρας, MD, PhD, Αισθητικός και Επανορθωτικός Πλαστικός Χειρουργός