Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον γνωστό Γενικό Χειρουργό, Φραγκίσκο Φαφουλάκη, στο ιατρείο του στη Λάρισα και μίλησαν για τις κήλες, ένα θέμα που αφορά πολύ κόσμο. Ο γιατρός μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες και μας εξηγεί τι ακριβώς είναι οι κήλες, ποια είναι τα συμπτώματά τους και φυσικά ποια η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Γιατρέ, ξεκινώντας, θα ήθελα να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι μία κήλη;

Ως κήλη ορίζεται η προβολή ενδοκοιλιακού σπλάγχνου διαμέσου ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Οι κήλες είναι αρκετά συχνές και διακρίνονται σε συγγενείς και επίκτητες. Τα σημεία, στα οποία συναντάται συχνότερα η κήλη, είναι η βουβωνική χώρα, ο ομφαλός και μηριαίος δακτύλιος, ενώ σπανιότερα εμφανίζεται στην ουροδόχο κύστη. Μάλιστα, οι βουβωνοκήλες αποτελούν παραδοσιακά τη συχνότερη μορφή κηλών με ποσοστό 70-75%.

Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισής τους είναι κάποιος πιθανός τραυματισμός, η διαρκής ενδοκοιλιακή πίεση (π.χ. λόγω βήχα), η άρση βάρους και η συγγενής προδιάθεση.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσιακοί παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση κήλης;
Οι προδιαθεσιακοί αυτοί παράγοντες είναι αρχικά η συστηματική και μακροχρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης που έχει σαν αποτέλεσμα την εξασθένιση των κοιλιακών τοιχωμάτων και συνήθως προκαλείται από καταστάσεις, όπως η βαριά χειρωνακτική εργασία, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας, οι πολλοί τοκετοί. Επίσης, είναι η εξασθένιση των κοιλιακών τοιχωμάτων λόγω γήρατος ή κακής διατροφής και άλλοι προηγούμενοι τραυματισμοί ή προηγούμενες ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Φ. Φαφουλάκης

Ποιες είναι οι κυριότερες μορφές κηλών;

Οι κυριότερες μορφές κηλών είναι οι εξής ακόλουθες:
• Βουβωνοκήλη (η συχνότερη κήλη και εμφανίζεται στους άνδρες)
• Ομφαλοκήλη (εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες)
• Μηροκήλη (αποτελεί το 5% – 7% του συνόλου των κηλών – κυρίως σε παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες)
• Κοιλιοκήλη (κήλη λευκής γραμμής)
• Μετεγχειρητική κήλη (σε προϋπάρχουσα τομή από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση).

Τι νιώθει ο ασθενής και γιατί είναι σημαντική η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό;

Η κήλη προκαλείται όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποίας βγαίνει προς τα έξω είτε μέρος του εντέρου ή ενδοκοιλιακό λίπος. Ο ασθενής νοιώθει μια διόγκωση, κάτι που βγαίνει και φουσκώνει προς τα έξω, όπως ακριβώς προβάλλει η σαμπρέλα μέσα από μια σχισμή στο λάστιχο. Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο, μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη. Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας είναι υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ασθενής πρέπει να απευθύνεται στον γιατρό και που οι κήλες πρέπει πάντα να χειρουργούνται.

Γιατρέ, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την θεραπεία των κηλών;

Η θεραπεία για όλες τις μορφές της κήλης είναι πάντα χειρουργική με τη χρήση πλέγματος για την αποκατάσταση της συνέχειας των κοιλιακών τοιχωμάτων. Η επέμβαση αποκατάστασης της κήλης αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση της χειρουργικής στο δυτικό κόσμο, καθώς κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από δύο εκατομμύρια τέτοιες επεμβάσεις. Μάλιστα, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με τη χρήση πλέγματος είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Αποτελεί γρήγορη και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση για τη βουβωνοκήλη και τις άλλες μορφές κήλης.

Πιο συγκεκριμένα, ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει τον ασφαλέστερο και πιο σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης των κηλών, καθώς προσφέρει:
1. Εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.
2. Καλύτερη σύγκλειση και ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος με πλέγμα από το εσωτερικό της κοιλίας.
3. Μικρή νοσηλεία, συνήθως μονοήμερη.
4. Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.
5. Ταχύτερη ανάρρωση και άμεση επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες.
6. Μικρότερο ποσοστό υποτροπών.