Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον Επεμβατικό Καρδιολόγο και Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου METROPOLITAN, Εμμανουήλ Χρονάκη, και συζήτησαν για την καρδιοπάθεια και το πώς αυτή επηρεάζει τις γυναίκες.

Κύριε Χρονάκη, τελικά τι συμβαίνει με τις γυναίκες και τις καρδιακές παθήσεις; Είναι αλήθεια το ότι δεν κινδυνεύουν;

Η άποψη ότι ο γυναικείος πληθυσμός δεν απειλείται από καρδιακές νόσους είναι μύθος. Οι γυναίκες, όχι μόνο πάσχουν εξίσου σημαντικά από καρδιακές παθήσεις, αλλά συνήθως αυτές εμφανίζονται και δρουν πολύ διαφορετικά από ότι στους άνδρες. Την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται διεθνώς μία μείωση της επίπτωσης των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ανδρικό πληθυσμό, με μία παράλληλη αύξηση αυτών στον γυναικείο πληθυσμό.
Τι εννοείτε όταν λέτε ότι πολλές φορές εμφανίζονται διαφορετικά;

Τα συμπτώματα πολλές φορές είναι διαφορετικά, επομένως οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί σε αυτές μια καρδιακή πάθηση. Η στεφανιαία νόσος (CAD), για παράδειγμα, είναι η πιο κοινή καρδιακή νόσος, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, η CAD μπορεί να συμπεριφέρεται στις γυναίκες με τρόπους που προκαλούν έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη επίσκεψη στον Καρδιολόγο θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Πότε είναι η πιο κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία μπορεί μια γυναίκα να εμφανίσει καρδιακές νόσους;

Η γυναικεία ορμονική δραστηριότητα προστατεύει τις γυναίκες τα χρόνια της γονιμότητας αλλά μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες με παράγοντες κινδύνου που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, είναι εκτεθειμένες σε καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά. Η εμμηνόπαυση των γυναικών και οι οργανικές μεταβολές που την συνοδεύουν, οδηγούν συχνά στην εμφάνιση παραγόντων κινδύνου, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ποιές είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και αυξάνουν τον κίνδυνο;

Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες χάνουν το πλεονέκτημα των οιστρογόνων. Η έλλειψη οιστρογόνων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι αρτηρίες τους γίνονται πιο δύσκαμπτες και πιο ευάλωτες σε ασθένειες. Επιπλέον, η έλλειψη αυτή των οιστρογόνων αυξάνει την τιμή της κακής χοληστερόλης και μειώνει αντίστοιχα της καλής. Αυξάνεται, επίσης, η κατακράτηση υγρών και κατά συνέπεια η αρτηριακή πίεση.

Ο Εμ. Χρονάκης

Άλλες αλλαγές που προκύπτουν είναι, η διαταραχή της ομαλής κατανομής λίπους και η σύνοδη αύξηση του συνολικού λίπους, καθώς επίσης και η διαταραχή του μεταβολισμού με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Τέλος, αυξάνεται η πηκτικότητα του αίματος και συνεπώς, ο κίνδυνος εμβολών. Όλα τα παραπάνω, αποτελούν αίτια εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου σε μικρότερη ηλικία.

Υπάρχουν συμπτώματα καρδιοπάθειας που θα πρέπει οι γυναίκες να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν;

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν σε αυξημένο βαθμό αφύσικους ρυθμούς στους παλμούς της καρδιάς, όπως η κολπική μαρμαρυγή. Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται οδηγούν σε συμπτώματα, όπως είναι η επιβράδυνση της καρδιάς και οι ζαλάδες. Ωστόσο, η καρδιοπάθεια στην εμμηνόπαυση προλαμβάνεται και πολλά από αυτά τα συμπτώματα, ευτυχώς, είναι αναστρέψιμα.

Tι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια;

Το κάπνισμα αποτελεί έναν αρκετά επιβαρυντικό παράγοντα. Η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων, το επαγγελματικό και ψυχοκοινωνικό στρες, καθώς και η κακή διατροφή είναι επίσης παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες. Σε γενικές γραμμές, η αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας σχετίζεται με την ανεπάρκεια αντιμετώπισης υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που οδηγεί σε προοδευτική σκλήρυνση της καρδιάς.

Τέλος, γιατρέ, ποια είναι η συμβουλή σας για την πρόληψη της καρδιοπάθειας στον γυναικείο πληθυσμό;

Το μήνυμα είναι απλό: να ελέγχετε τακτικά αν έχετε συμπτώματα και μη νομίζετε ότι επειδή είστε γυναίκα έχετε ανοσία στην καρδιοπάθεια! Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η πρόληψη και ο τακτικός καρδιολογικός έλεγχος από τον ειδήμων γιατρό αποτελούν την καλύτερη άμυνα.

Εμμανουήλ Β. Χρονάκης, Επεμβατικός Καρδιολόγος – Διευθυντής Καρδιολογική Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan