Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, συνάντησε τον ΩΡΛ Χειρουργό-Ρινοχειρουργό Αντώνιο Μαλάτο και την Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο – Δερματοχειρουργό, Έλενα Πολίτη, στο Σύγχρονο Δερματολογικό Ωτορινολαρυγγολογικό Κέντρο Αισθητικής & Χειρουργικής «Athens Derma ORL Clinic» και ενόψει των Χριστουγέννων, συζήτησαν για τη ρινοπλαστική και τις θεραπείες προσώπου που παρέχονται στο ιατρείο τους.

Ρινοπλαστική – Dr. Αντώνιος Π. Μαλάτος MD, MSc, ΩΡΛ Χειρουργός-Ρινοχειρουργός

Κύριε Μαλάτο, μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τη ρινοπλαστική;

Πρόκειται για μια λεπτή, επανορθωτική επέμβαση στο πρόσωπο που έχει τόσο αισθητικούς, όσο και λειτουργικούς σκοπούς. Ο χειρουργός που αναλαμβάνει τέτοιες επεμβάσεις πρέπει να κατέχει άριστη γνώση των χειρουργικών εργαλείων και τεχνικών, και φυσικά να μπορεί να προσαρμόσει το τελικό αποτέλεσμα στο πρόσωπο του ασθενούς του.

Τι είναι αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την επέμβαση;

 Στόχος μας είναι η διατήρηση της ισορροπίας, πράγμα που σημαίνει ότι το αισθητικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της λειτουργικότητας της μύτης. Το σημαντικό είναι να συμβαδίζει με ελεύθερη και απρόσκοπτη αναπνοή, χωρίς τις ενοχλήσεις που συνόδευαν τον ασθενή στο παρελθόν. Η αισθητική και η λειτουργική αποκατάσταση της μύτης πρέπει να βρίσκονται σε κοινή γραμμή κατά την επέμβαση. Εξάλλου, μια άριστη αισθητικά μύτη δεν έχει κανένα απολύτως νόημα χωρίς τη καλή διατήρηση των λειτουργιών της.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, φαντάζομαι η εξειδίκευση του χειρουργού ΩΡΛ θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Ακριβώς! Άλλωστε, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μια ρινοπλαστική δεν απαιτεί ταυτόχρονη πλαστική του ρινικού διαφράγματος και των ρινικών κογχών. Είναι πολύ σημαντικό ο χειρουργός ΩΡΛ να γνωρίζει σε βάθος τη φυσιολογία, τη φυσιοπαθολογία της μύτης, ώστε να σχεδιάσει την επέμβαση με τέτοιο τρόπο που θα επιφέρει την πλήρη αποκατάσταση της. Τόσο τη λειτουργική με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στο εσωτερικό της κυρίως, όσο και την αισθητική με τις κατάλληλες εξωτερικές παρεμβάσεις.

Τέλος, τι θα αντικρίσει ο ασθενής μετά την επέμβαση;

Μετά τη ρινοπλαστική, ο ασθενής αναμένει να δει ένα αποτέλεσμα που θα συνάδει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του και δε θα μοιάζει τελείως ΄΄ξένο΄΄ πάνω του. Όσο πιο φυσικό το τελικό αποτέλεσμα, τόσο το καλύτερο για την ψυχολογία του ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση, ο χειρουργός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου του ασθενούς και να προσφέρει εξατομικευμένη λύση.

Ο Α. Μαλάτος

Εκτός από όποια λειτουργική αποκατάσταση είναι απαραίτητη, είναι γεγονός πως το σχήμα και το μέγεθος της μύτης καθορίζει, σε συνδυασμό με άλλα χαρακτηριστικά, την συνολική εικόνα του προσώπου μας και επομένως κάθε αισθητική παρέμβαση θα πρέπει να επιδιώκει την τελική συμμετρία και αρμονία του προσώπου.

 

Θεραπείες Προσώπου – Dr. Έλενα Δ. Πολίτη MD, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Δερματοχειρουργός

 

Κυρία Πολίτη, τι είναι αυτό που σας προσέλκυσε το ενδιαφέρον στην αισθητική δερματολογία;

 Η αισθητική δερματολογία στόχο έχει να συμβάλλει στην βελτίωση της όψης της επιδερμίδας όχι μόνο επιφανειακά, αλλά σε βάθος, και συνάμα να εντοπίσει τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει το δέρμα. Ακριβώς επειδή το πρόσωπο είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στις κοινωνικές του συναναστροφές, έχει σημασία να είναι λείο και αναζωογονημένο, ώστε να νιώθει κανείς αυτοπεποίθηση και αυτό να έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά του.

Μία από τις θεραπείες που παρέχετε είναι η απολέπιση προσώπου με χημικά peelings. Τι μπορείτε να μας πείτε γι’ αυτά;

 Στόχος των χημικών peelings είναι η αναζωογόνηση της επιδερμίδας και η θεραπεία των δερματικών παθήσεων. Οι χημικοί απολεπιστικοί παράγοντες που δρουν στο δέρμα απομακρύνουν μερικές στιβάδες της επιδερμίδας ή και του χορίου, με αποτέλεσμα την αναγέννηση του δέρματος, την παραγωγή κολλαγόνου από το χόριο, την αύξηση του πάχους της επιδερμίδας και τελικά τη βελτίωση της υφής του δέρματος.

Η Ε. Πολίτη

Η θεραπεία προσαρμόζεται κάθε φορά στις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς και στόχος μας είναι να τους βλέπουμε να φεύγουν από το ιατρείο μας χαμογελαστοί και ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα.

Μπορούν δηλαδή τα χημικά peelings να συμβάλλουν στη βελτίωση της συνολικής εικόνας και της υφής του δέρματός;

Σαφώς. Η εφαρμογή τους στην περιοχή του προσώπου θα αναπλάσει τα κύτταρα της επιδερμίδας προσφέροντάς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπλέον, τα χημικά peelings είναι κατάλληλα για την καταπολέμηση της ακμής χωρίς φάρμακα από το στόμα, των ρυτίδων, των ουλών, των πανάδων και των δυσχρωμιών. Πολλά από τα προαναφερθέντα προβλήματα ταλαιπωρούν άτομα μικρότερων ή και μεγαλύτερων ηλικιών, και οι θεραπείες προσώπου που παρέχονται στο ιατρείο μας θα τους απαλλάξουν από αυτά. Τα χημικά peelings θα βοηθήσουν τον ασθενή να δει  το πρόσωπό του στην καλύτερή του εκδοχή.

Τέλος, σχετικά με τη Μεσοθεραπεία, τι πληροφορίες έχετε να μας δώσετε ενόψει των εορτών;

 Η μεσοθεραπεία αποτελεί μια καινοτόμα μέθοδο που προσφέρει ταυτόχρονα σύσφιξη, αναζωογόνηση και βαθιά ενυδάτωση στο δέρμα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή της και προσδίδουν στο δέρμα, και άρα στη συνολική εικόνα του προσώπου, μια πνοή φρεσκάδας και νεότητας. Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μπορεί ο καθένας να τη δοκιμάσει για υποδεχτεί λαμπερός τις γιορτές.

Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, η μεσοθεραπεία προσφέρει ενυδάτωση, αντιγήρανση, πρόληψη της εμφάνισης νέων ρυτίδων, βελτίωση των μαύρων κύκλων, υγιή και λαμπερή επιδερμίδα και έντονη σύσφιξη. Ο ακριβής τρόπος εφαρμογής της θα προκύψει κατόπιν συνεννόησης μαζί μου, αφότου ενημερώσω τον ασθενή για όλες τις επιλογές που έχει.

Athens Derma ORL Clinic – Σύγχρονο Δερματολογικό Ωτορινολαρυγγολογικό Κέντρο Αισθητικής & Χειρουργικής