Η δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε το γνωστό Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Βασίλη Γκλέζο και συζήτησαν για την Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος. Οι πρώτες αρθροπλαστικές γόνατος έγιναν τη δεκαετία του 60’.

Από τότε επιστήμονες και γιατροί ασχολούνται σταθερά για να βελτιώσουν την ποιότητα και τον σχεδιασμό των χρησιμοποιούμενων υλικών. Οι αρθροπλαστικές γόνατος σήμερα είναι από τις πιο συχνές ορθοπεδικές επεμβάσεις.

Κύριε Γκλέζο, τι είναι η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική είναι η επέμβαση που διορθώνει την φθορά ή δυσλειτουργία μιας άρθρωσης όταν αυτή καταστραφεί συνεπεία αρθρίτιδας γόνατος είτε από τραυματισμό δημιουργώντας μια μετατραυματική αρθρίτιδα. Τα οστά που συμμετέχουν στην άρθρωση του γόνατος (μηριαίο, επιγονατίδα και κνήμη) διαμορφώνονται κατάλληλα.

Έπειτα, στερεώνονται είτε ενσφηνώνοντας τα, είτε με την βοήθεια ακρυλικού τσιμέντου τα μεταλλικά μέρη της νέας τεχνητής άρθρωσης. Μεταξύ των μεταλλικών αυτών τμημάτων προσαρμόζεται πολυαιθυλένιο στη θέση των μηνίσκων. Σκοπός της αρθροπλαστικής είναι να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο, να αποκαταστήσει ξανά την κινητικότητα για να απολαύσει ξανά τη ζωή.

Πότε κρίνεται αναγκαία η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Από τη στιγμή που ο αρθρικός χόνδρος του γόνατος έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος για να αποκατασταθεί. Όμως από ιατρικής απόψεως είναι δυνατό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την εξέλιξη της ασθένειας ή τουλάχιστον να την καθυστερήσουμε. Συνήθως, η ολική αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιείται σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, τραυματική ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, άσηπτη νέκρωση ή όγκους. Όταν ο πόνος πλέον επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, όταν δεν υποχωρεί με αναλγητικά, με φυσιοθεραπείες ή ακόμη και με τη χρήση μπαστουνιού, τότε η αρθροπλαστική είναι απαραίτητη.  Η κινητοποίηση του ασθενούς ξεκινά μερικές μόλις ώρες μετά την επέμβαση με την επίβλεψη έμπειρου φυσιοθεραπευτή.

Πώς πρέπει να συμπεριφερθεί ο ασθενής;

Η συντηρητική αντιμετώπιση αρχίζει πρώτα από τον ασθενή με τον τρόπο που αυτός συμπεριφέρεται στο σώμα του. Πολύ βασικό είναι να χάσει βάρος και να μην καταπονεί με πολλές δραστηριότητες το γόνατό του. Αρχικά είναι χρήσιμα τα αντιφλεγμονώδη, αλλά αν η αρθρίτιδα επιδεινωθεί χειροτερεύει και η ποιότητα ζωής του πάσχοντος και τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Το πεδίο της ιατρικής εξελίσσεται σταθερά. Τα τελευταία χρόνια νέες χειρουργικές μέθοδοι, λιγότερο επεμβατικές, αποδεικνύονται εξαιρετικές. Γενικά, οι χειρουργικές μέθοδοι ελάχιστης επεμβατικότητας κακοποιούν ελάχιστα τους ιστούς και οι τομές που αφήνουν είναι μικρές.

Γιατρέ, ποια είναι η διάρκεια της επέμβασης; Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές;

 Η διάρκεια της επέμβασης ποικίλλει χωρίς να σημαίνει ότι η εξέλιξή της παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί, την εμπειρία του γιατρού, τον αριθμό των συνδυαστικών ενεργειών, κτλ.

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως διαρκεί από 1 έως 2 ώρες. Φυσικά, πρέπει πάντα να συνυπολογίζεται ο χρόνος προετοιμασίας ή ανάνηψης. Η ιατρική ομάδα παίρνει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, για να περιορίσει τις επιπλοκές, όμως προβλήματα μπορεί πάντα να παρουσιαστούν. Σε κάθε περίπτωση, ο χειρουργός σας γνωρίζει καλά αυτά τα προβλήματα και ενεργεί ανάλογα, ώστε να τα αποτρέψει. Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας, είστε λιγότερο ή περισσότερο εκτεθειμένος σε κάποιους από αυτούς τους κινδύνους.

Ο Β. Γκλέζος

Ποια τα οφέλη της Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος;

Η πλειοψηφία των ασθενών μετά από την αρθροπλαστική γόνατος έχει:

  • Εξάλειψη ή σημαντική μείωση του πόνου στο γόνατο
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής
  • Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και σε αθλήματα χαμηλών απαιτήσεων
  • Ύπνο χωρίς πόνο
  • Βελτίωση στη δύναμη του ποδιού
  • Επιστροφή σε πιο φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας
  • Πολλά έτη αξιόπιστης λειτουργικότητας

Θα ήταν ασφαλές να εκτελεστεί η επέμβαση ταυτόχρονα στα δύο γόνατα;

Ναι, αρκεί να πληρούνται κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να γίνεται προσεκτική επιλογή των ασθενών και αν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει και με τη χρήση του ψηφιακού πλοηγού. Αυτή η δυνατότητα αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, με τεράστιο όφελος για τον ασθενή σε χρόνο και ταλαιπωρία!