Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον γνωστό Πλαστικό Χειρουργό, Αναστάσιο Τσεκούρα στο Ιατρείο του στο Κολωνάκι, και συζήτησαν για τη βλεφαροπλαστική, η οποία θεωρείται ως η πιο διαδεδομένη αντιγηραντική επέμβαση. Ο Γιατρός μας ενημερώνει και μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες.

Κύριε Τσεκούρα, πώς προκύπτει η ανάγκη για βλεφαροπλαστική; Τι είναι αυτό που αλλάζει στην περιοχή των βλεφάρων;

Από νεαρή ηλικία οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια μπορεί να είναι εμφανείς, κάτι που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς και ανάλογα με την εκφραστικότητα κάθε ατόμου. Σε συνδυασμό με τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή των βλεφάρων και τις αντιαισθητικές σακούλες που δημιουργούνται, τα μάτια δείχνουν κουρασμένα ή με λυπημένη όψη και το πρόσωπο χάνει τη ζωτικότητά του και τη ζωντάνια του.

Τι επιτυγχάνεται με τη βλεφαροπλαστική και σε τι ηλικία πραγματοποιείται συνήθως;

Με τη βλεφαροπλαστική επιτυγχάνουμε τη διόρθωση της περιοχής, αλλά παράλληλα αναδεικνύουμε όλο το πρόσωπο, καθώς το βλέμμα γίνεται πιο νεανικό και φρέσκο. Επιπλέον, μπορούν να βελτιωθούν και λειτουργικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα  η ελάττωση του οπτικού πεδίου. Η βλεφαροπλαστική γίνεται συνήθως σε άτομα άνω των 40 ετών, αλλά εφαρμόζεται και σε μικρότερες ηλικίες, ειδικά όταν υπάρχουν δυσμορφίες των βλεφάρων κληρονομικής αιτιολογίας ή ασθένειες.

Είναι αλήθεια πως με τη βλεφαροπλαστική βελτιώνονται και άλλα σημεία του προσώπου;

Ναι. Μέσα από την τομή και χάρη στην κατάλληλη τεχνική, μπορεί να επιτύχουμε και ανόρθωση του μέσου τρίτου του προσώπου, για την απάλυνση των ρινοπαρειακών ρυτίδων. Τέλος, πολλές φορές τα άτομα με βλεφαροχάλαση των άνω βλεφάρων έχουν και χαλάρωση, άρα και πτώση των φρυδιών. Η βλεφαροπλαστική μπορεί τότε να συνδυαστεί με τεχνική ανόρθωσης των φρυδιών για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ο Α. Τσεκούρας

Αποτελεί μια καθαρά ‘’γυναικεία’’ επέμβαση;

Η αλήθεια είναι πώς όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και αρκετοί άνδρες επιθυμούν να υποβληθούν σε βλεφαροπλαστική. Στην εποχή μας, όλο και περισσότεροι άνδρες στρέφονται στον πλαστικό χειρουργό, αναζητώντας τρόπους για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Η τάση αυτή δεν αφορά μόνο σε άνδρες πιο ώριμης ηλικίας, αλλά και νεότερους, καθώς η βελτίωση της εικόνας τους και μία προσεγμένη εμφάνιση, ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους, την κοινωνική αποδοχή, ενώ παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας σε επαγγελματικό επίπεδο.

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για την βλεφαροπλαστική;

Η καλύτερη περίοδος για την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι αυτή που ο ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει 1-2 εβδομάδες ελεύθερο χρόνο.

Τέλος, πόσο μόνιμο είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας επέμβασης και πότε επιστρέφει ο ασθενής στην καθημερινότητά του;

Συνήθως χρειάζονται 1-3 εβδομάδες πριν ο ασθενής αισθανθεί άνετα να επιστρέψει στη δουλειά του και να συναναστραφεί τον κοινωνικό του περίγυρο. Ωστόσο, η διαδικασία της επούλωσης συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Το αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής έχει μεγάλη διάρκεια, εξαρτάται ωστόσο, από το είδος του προβλήματος. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και το ξενύχτι, είναι επιβαρυντικοί παράγοντες στη διάρκεια του αποτελέσματος.

. Ο Αναστάσιος Τσεκούρας, είναι Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής στο Μαιευτικό, Γυναικολογικό και Χειρουργικό Κέντρο ΛΗΤΩ. Εξειδικεύεται στην Αισθητική Χειρουργική, την Επανορθωτική Χειρουργική Αποκατάστασης του Μαστού, την Ενδοσκοπική Πλαστική Χειρουργική και στα Laser στην Πλαστική Χειρουργική.

Το ιατρείο του βρίσκεται στην Αθήνα, στην οδό Λουκιανού 7, Κολωνάκι και παράλληλα διατηρεί ιατρείο στην γενέτειρά του στην Άρτα.  Επίσης, διατηρεί ιατρείο στη Harley Street και ταυτόχρονα συνεργάζεται με μία από τις πιο επώνυμες κλινικές Αισθητικής Χειρουργικής στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί αισθητικές επεμβάσεις με μεγάλη επιτυχία, έχοντας πάντα ως βάση του την Αθήνα.