Η παρέμβαση του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα κατά την παράδοση της ετήσιας έκθεσης του στο πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, προκάλεσε πολιτικό σεισμό.

Προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ να μπούμε σε νέο προληπτικό πρόγραμμα στήριξης από την ΕΚΤ. Κινείται στην γραμμή του Μάριο Ντράγκι που δήλωσε πως αν η Ελλάδα θέλει χρήματα , εδώ είμαστε. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει απαντήσει να μας λείπει καλύτερα αυτό το ενδεχόμενο.

Το σκεπτικό του Έλληνα τραπεζίτη είναι πως θα λειτουργήσει ως ασπίδα με το που βγεις στο λάκκο  των αγορών.

Η κυβέρνηση έχει σαρώσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας με τριπλή έξοδο ελληνικών ομολόγων μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια είναι κοντά στο 4% από 8% την εποχή Σαμαρά-Βενιζέλου.

Η κόντρα των δύο πλευρών είναι βαθιά και μάλιστα το Μαξίμου τον χαρακτήρισε αποτυχημένο υπουργό μιας αποτυχημένης κυβέρνησης.

Η διακριτική πίεση από τον Στουρνάρα στην πρόθεση της κυβέρνησης να δοκιμάσει τη τύχη της στις αγορές, διεμβολίζει την απόδοση της προσπάθειας. Βέβαια αν αποτύχει η τακτική του Αλέξη Τσίπρα θα συρθεί υποχρεωτικά σε νέο πρόγραμμα.

Οι κινήσεις απαιτούν λεπτούς χειρισμούς γιατί καραδοκεί μια επιτοκιακή παγίδα. Στο πλευρό της κυβέρνησης και ο Αμερικανός επενδυτής Μπας που ποντάρει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι ο άνθρωπος που πρώτος είδε την χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και έβγαλε τεράστια κέρδη από την κρίση στη χώρα. Τώρα έχει πάει στην άλλη άκρη όχι γιατί μας αγάπησε αλά για να βγάλει περισσότερα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα τον Μάιο του 2018 θα ακολουθήσουν και άλλα επεισόδια για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό θα αποτελέσει το βασικό χαρτί του πρωθυπουργού μαζί με τη δέσμευση για το χρέος για την διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο του 2018 ή την άνοιξη του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές.