Αν ο επταετής προϋπολογισμός είχε φωνή θα έλεγε στους Ευρωπαίους ηγέτες, μετά την αποτυχία των διήμερων διαπραγματεύσεων:»Εσείς ήρθατε εδώ για να δώσει ο καθένας λιγότερα και να πάρει περισσότερα, Η Ένωση που είναι;

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, χθες, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε στις Βρυξέλλες δε συμφώνησαν ούτε και στην τελευταία, τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, για μείωση του προϋπολογισμού από 1,075 τρισ ευρώ για 7 χρόνια σε 1,069 τρισ, προκειμένου, κυρίως να ικανοποιηθούν οι 4 χώρες, η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Οι χώρες αυτές, καθαροί συνεισφορείς στον προϋπολογισμό της ΕΕ (συνεισφέρουν περισσότερα από όσα λαμβάνουν), αντιδρούν έντονα στο προτεινόμενο ύψος οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι οι μόνες χώρες μέλη που είναι καθαροί συνεισφορείς.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel,στην προσκλητήρια επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ εν όψει της συνόδου κορυφής είχε πει; Έχω πλήρη επίγνωση του γεγονότος, ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι από τις πλέον δύσκολες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Τώρα, μετά το ναυάγιο της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών απέδωσε την εξέλιξη στον… χρόνο.  Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, είπε

Τι άλλο να πεί ο άνθρωπος. Καιρό, τώρα συναντά τους ευρωπαίους ηγέτες έναν – έναν, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για μια συμφωνία, αλλά, τίποτα. Τώρα, μετά από το ναυάγιο της συνόδου, απέδωσε τη λύση στο χρόνο. Στο κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύουμε τα συμπεράσματα, στα αγγλικά:

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Special European Council, 20-21 Φεβρουαρίου 2020

Press conference by President Michel and President von der Leyen, 21 February 2020

Main results

On 20 and 21 February, EU heads of state or government met in Brussels to discuss the EU’s long-term budget for 2021-2027. Following intense negotiations it became evident that it was not possible to reach an agreement and more time was needed.

«We have worked very hard to try to reconcile the different concerns, the different interests, the different opinions on the table. But we need more time.»

Charles Michel, President of the European Council

Some of the main issues at stake in the discussions are:

overall level
volumes of the main policy areas
financing, including revenues (own resources) and corrections
conditionalities and incentives

President Charles Michel will consult EU leaders on how to take things forward.