ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 24 Ιουνίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

 

24 Ιουνίου 637

Λαμβάνει χώρα η μάχη της Moira. Στη μάχη ήρθαν αντιμέτωπα τρία ιρλανδικά βασιλεία. Θεωρείται η μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία της Ιρλανδίας.

 

24 Ιουνίου 972

Λαμβάνει χώρα η μάχη της Τσεντίνια, όπου καταγράφεται η πρώτη τεκμηριωμένη νίκη των πολωνικών δυνάμεων.

24 Ιουνίου 1779

Πόλεμος της Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α. Έναρξη της Μεγάλης Πολιορκίας του Γιβραλτάρ. Ο Συνασπισμός των ισπανικών και των γαλλικών δυνάμεων αποτυγχάνει να καταλάβει το Γιβραλτάρ. Η πολιορκία διήρκεσε 3 χρόνια και 7 μήνες και είναι η μεγαλύτερη πολιορκία που άντεξαν με επιτυχία οι βρετανικές δυνάμεις.

24 Ιουνίου 1859

 Μάχη του Σολφερίνο. Οι δυνάμεις της Σαρδηνίας και της Γαλλίας νικούν τους Αυστριακούς στο Σολφερίνο, στη βόρεια Ιταλία. Ήταν η τελευταία μάχη, στην παγκόσμια ιστορία, που οι βασιλείς ανέλαβαν προσωπικά τη διοίκηση των στρατευμάτων. Επίσης, η συγκεκριμένη μάχη στάθηκε η αφορμή να προχωρήσει ο Ερρίκος Ντυνάν στην ίδρυση του Ερυθρού Σταύρου για την περίθαλψη των τραυματιών. Ο Ερρίκος Ντυνάν παρέστη στο πεδίο της μάχης και οι φρικιαστικές εικόνες των τραυματιών τον οδήγησαν να αναλάβει δράση για ουσιαστική βοήθεια.