ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 9 Μαΐου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

9 Μαΐου 1386

Η Αγγλία και η Πορτογαλία επικυρώνουν επίσημα τη συμμαχία τους με την υπογραφή της Συνθήκης του Windsor, καθιστώντας της την παλαιότερη διπλωματική συμμαχία στον κόσμο, που εξακολουθεί να ισχύει.

9 Μαΐου 1877

H Ρουμανία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της. Μετά από πραξικόπημα ο 1866 ο Ιωάννης Α’ εκθρονίστηκε και αντικαταστάθηκε από τον πρίγκιπα Κάρολο Α΄ της Ρουμανίας του Οίκου Χοεντσόλερν-Ζιγκμαρίγκεν. Κατά το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1877-1878) η Ρουμανία πολέμησε στο πλευρό της Ρωσίας και, μετά το τέλος του, αναγνωρίσθηκε ως ανεξάρτητο κράτος, τόσο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία όσο και από τις Μεγάλες Δυνάμεις, με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και τη Συνθήκη του Βερολίνου. Μοναδικός όρος υπήρξε η παραχώρηση της νότιας Βεσσαραβίας στη Ρωσία, αλλά σε αντάλλαγμα η Ρουμανία πήρε τη βόρεια Δοβρουτσά από τη Βουλγαρία. Το νέο Βασίλειο της Ρουμανίας γνώρισε μια περίοδο σταθερότητας και προόδου μέχρι το 1914. Η Ρουμανία παρέμεινε ουδέτερη στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, ενώ κήρυξε τελευταία τον πόλεμο εναντίον της Βουλγαρίας στο Β’ Βαλκανικό Πόλεμο και προσάρτησε τη νότια Δοβρουτσά.

 

9 Μαΐου 1945

 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Αγγλονορμανδικές Νήσοι απελευθερώνονται από τους Βρετανούς μετά από πέντε χρόνια γερμανικής κατοχής. Οι Αγγλονορμανδικές Νήσοι (Νορμανδικά: Îles d’la Manche, Γαλλικά: Îles Anglo-Normandes ή Îles de la Manche) είναι αρχιπέλαγος το οποίο αποτελεί κτήση του Βρετανικού Στέμματος και βρίσκεται στη Θάλασσα της Μάγχης, στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών της Νορμανδίας. Περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά βαϊλάτα: το Βαϊλάτο του Τζέρσεϊ και του Βαϊλάτο του Γκέρνσεϊ. Θεωρούνται ως υπολείμματα του Δουκάτου της Νορμανδίας, ενώ δεν αποτελούν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

9 Μαΐου 1945

Υπογράφεται στο προάστιο Κάρλχορστ (Karlhorst) του Βερολίνου στο κτίριο μιας σχολής υπαξιωματικών η άνευ όρων παράδοση των γερμανικών δυνάμεων.Τ ο καθεστώς της Ναζιστικής Γερμανίας καταλύεται και μαζί του παύει να υφίσταται νομικά και η Γερμανία ως χώρα.

 

9 Μαΐου 1950

Ο Ρομπέρ Σουμάν παρουσιάζει την πρότασή του για τη δημιουργία μίας οργανωμένης Ευρώπης, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ειρηνικών σχέσεων. Η πρόταση αυτή, γνωστή ως «Διακήρυξη Σουμάν», θεωρείται ότι είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

9 Μαΐου 1994

Ο Νέλσον Μαντέλα ανακηρύσσεται ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στο χωριό Μβέζο της περιοχής Τράνσκεϊ της Νότιας Αφρικής και απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου 2013 συγκεκριμένα στην Οικία Χάουτον. Ήταν αγωνιστής της Νότιας Αφρικής και στη συνέχεια πολιτικός και ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (1994-1999). Από το 1998 μέχρι το 1999 διετέλεσε Πρόεδρος του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Πριν εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και ενεργό μέλος του ANC. Δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC (African National Congress) το 1944. Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά του ρατσιστικού καθεστώτος. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις.

Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση. Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Το 1993 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Το 1994 έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.