Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς παρουσίασε στο ΣΚΑΙ το όραμα του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για την Νέα Ευρώπη.

Στο Στρασβούργο αναπτύχθηκε η άποψη πως «τα πρώτα πράσινα φύλλα της ανάπτυξης» βγαίνουν μετά από μια εφιαλτική περίοδο. Όλες οι οικονομίες των μελών της Ε.Ε. αρχίζουν να αλλάζουν πρόσημο, η απασχόληση βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα και η δημοκρατία κυριάρχησε του εθνικισμού.

Μια περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015, με το προσφυγικό, το αγκάθι της Ελλάδας και το BREXIT είχε μαζέψει σύννεφα απαισιοδοξίας για το μέλλον.

Η αλλαγή πορείας προς το καλύτερο και το ανοικτό παράθυρο που θα έχει κάθε χώρα δεν θα είναι για πάντα. Το περίγραμμα συγκεκριμένων ενεργειών έχει στόχο «η Ευρώπη να γίνει πιο συνεκτική, πιο δημοκρατική και πιο ισχυρή μέχρι το 2025» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το μήνυμα είναι Όλοι σε Όλα , και οι 27 να έχουν λόγο σε τρία επίπεδα συνεργασίας: τη Συνθήκη Σένγκεν, το Ευρώ και την Τραπεζική Ένωση.

Δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη στο ίδιο καράβι, τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, το νόμισμα και η τραπεζική ενοποίηση αποτελούν μονόδρομο για να πετύχουμε, πρόσθεσε. Η πρόταση λοιπόν Γιουνκέρ είναι μια νέα ΟΝΕ, με ένα ευρώ πιο ευέλικτο.

Mε ένα Υπουργό της Ευρωζώνης που θα είναι ταυτόχρονα μέλος της Κομισιόν, πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου(ΕΝΤ). Θα εφαρμοστεί μια απλοποίηση διακυβέρνησης που τώρα λείπει. Δηλαδή το μοντέλο Φεντερίκα Μογκερίνι, της Ύπατης εκπροσώπου των Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε.

Αυτά  είχαν λαμπρή απήχηση υπογράμμισε ο στενός συνεργάτης του προέδρου Γιουνκέρ.

Η περιρρέουσα πολιτικο-οικονομική ατμόσφαιρα βελτιώθηκε μετά από ένα κολασμένο διάστημα που οι καταστροφολόγοι έβλεπαν τον Τραμπ, τον Βίλντερς, την Λεπέν και το τέλος της Ευρώπης.

 

Αναφέρθηκε και στα θέματα της Ελλάδας και η συζήτηση για το μεταμνημονιακό ορίζοντα ξεκαθάρισε θα είναι ευρωελληνική. Δηλαδή τα συμφέροντα της χώρας είναι ταυτόσημα με την Ευρώπη, δεν μπορείς να χωρίσεις το ζεστό από το κρύο νερό που τρέχει. Με όση ελευθερία έχει λόγω θέσης, διατύπωσε την αισιοδοξία του για ίαση των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας. Οι επενδύσεις είναι πολύπλοκη εξίσωση και δεν πατάμε ένα κουμπί από τις Βρυξέλλες και τα ευρώ ρέουν, αποσαφήνισε.

Αποκάλυψε πως η Ιονία Οδός έγινε με το νέο σύστημα χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία με συμμετοχή που μπορεί να φτάσει και το 95% του κόστους. Τα 35 δισ, ευρώ του πακέτου είναι εδώ και πρέπει να φτιάξουμε και το ανάλογο οικοσύστημα υποδοχής για να τα εκμεταλλευτούμε, να υπάρχει η πολιτική βούληση και να μην μπαίνουν εμπόδια.

Τέλος επιβεβαίωσε το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Θαλάσσιας Προστασίας (EMSA), λόγω της ρύπανσης στο Σαρωνικό. Μάλιστα ειδικό σκάφος συνδράμει στις προσπάθειες περιορισμού της, το AKTEA από τις 13/9 με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών από το ναυάγιο. Επίσης στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι το σύστημα καταγραφής ρύπανσης με δορυφόρους της Ε.Ε. και θα βοηθήσουμε με κάθε μέσο, κατέληξε.