Καθρέφτης της αθηναϊκής ζωής από τέλη του 19ου αιώνα, ως τα μέσα του 20ου, είναι το πόνημα του Μίλτου Λιδωρίκη «Εζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Polaris.

Πιο γνωστός στο ευρύ κοινό είναι ίσως ο γιος του Αλέκος, συγγραφέας και δημοσιογράφος,  με τις συνεντεύξεις των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων του 20ου αιώνα. Κι όμως ο Μίλτος Λιδωρίκης,  (1871-1951) ήταν ο “αγαπημένος των Αθηνών” και από τους στυλοβάτες του νέου ελληνικού θεάτρου.

Γεννήθηκε στο Κροκύλειο Φωκίδας, σπούδασε νομικά και εξελέγη βουλευτής Δωρίδας, το 1906 και επανεξελέγη το 1910 (Φθιώτιδος και Φωκίδος). Διετέλεσε διευθυντής της Βουλής των Ελλήνων από το 1907 μέχρι και το 1912.

Υπήρξε ιδρυτής του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, από τους ιδρυτές της Εταιρείας Ελληνικού Θεάτρου και καθηγητής της αντίστοιχης θεατρικής σχολής. Κι ακόμα πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και προσωπάρχης του Εθνικού Θεάτρου.

Εργάστηκε ως χρονικογράφος εφημερίδων και έγραψε περίπου είκοσι θεατρικά έργα – δράματα και κωμωδίες – και επιθεωρήσεις καθώς και δύο μυθιστορήματα.

Εκτός από τον Αλέκο, είχε ακόμα ένα γιο, τον Γιώργο. Απεβίωσε το 1951.

“Αποφάσισα να γράψω τις αναμνήσεις με μόνο σκοπό να δώσω μια αληθινή εικόνα 50 ετών πολιτειακής ζωής των Αθηνών και άλλων μερών της πατρίδας μας. Οι αναμνήσεις περιλαμβάνουν  την αναμφισβήτητη ηθογραφική και πολιτειακή και κοινωνική ιστορία από τα 1880 ως τα 1930, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας και όλες τις λεπτομέρειες της ελληνικής ζωής”. Αυτά έγραφε στον πρόλογο των αναμνήσεων του.

Μια πρώτη καταγραφή τους ξεκίνησε το Μάρτιο του 1940 με τη μορφή χρονογραφημάτων στην εφημερίδα “Ασύρματος”. Τα κείμενα αυτά ωστόσο διορθώθηκαν και εμπλουτίστηκαν από τον ίδιο και περίμεναν υπομονετικά πολλά χρόνια στο αρχείο του Αλέκου Λιδωρίκη, για να εκδοθούν και πάλι. Η ώρα αυτή ήρθε.

Η έκδοση περιλαμβάνει ένα πολύ κατατοπιστικό πρόλογο του Γιώργου Χατζηδάκη που σχολιάζει επίσης  τις δεκάδες των σκίτσων και των φωτογραφιών πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Φιλοξενούνται επίσης σημειώματα από τους δύο εγγονούς του Μίλτο Γ. Λιδωρίκη και Μίλτο Α. Λιδωρίκη.

Ποιος ήταν λοιπόν ο Μίλτος Λιδωρίκης; Ο Αγγελος Τερζάκης τον αποχαιρέτησε  με τα λόγια αυτά: “Ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης μετέφερε παντού ένα ξεχείλισμα ζωής, μια φλόγα, έναν ενθουσιασμό όλο νειάτα. Είναι αντιπρόσωπος μιας εποχής που χάνεται. Εποχής για την ελληνική ζωή, για το ελληνικό θέατρο, για την ελληνική πατρίδα…”.