Το ΣτΕ μπλοκάρει την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου και δημιουργεί νέα δεδομένα για τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ.

Η ΝΔ εμφανίζεται δικαιωμένη γιατί από την αρχή είχε θέσει θέμα «διαστημικών εισφορών» όπου μαζί με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, οδηγούσε στον αφανισμό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί να κλείνουν τα βιβλία τους, να ενισχύεται η παραοικονομία, να δηλώνουν εισοδήματα μερικών χιλιάδων ευρώ και στην ουσία το ανταποδοτικό πνεύμα του συστήματος να μην λειτουργεί.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης έδωσε με δήλωσή του δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που δεν αφορούν, δε, ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα, όπως λένε κατά βάση από την κυβέρνηση ως προς τις επιβαρύνσεις που δημιουργήθηκαν. «Δικηγόρος που έχει καθαρές αποδοχές 10.000 ευρώ, μετά τις εισφορές Κατρούγκαλου και τους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ, θα του μείνουν 4.836 ευρώ, ενώ, μηχανικός που έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει συνολικές κρατήσεις 73% και θα του μείνουν 5.292 ευρώ», σημείωσε ο κ. Βρούτσης ενδεικτικά.

Μάλιστα, μια πρόταση που στη ΝΔ αξιολογούν σοβαρά, χωρίς πάντως να τους δεσμεύει, είναι αυτή που έχει καταθέσει το Οικονομικό Επιμελητήριο για πλαφόν εισφορών και φόρων στο 50% των καθαρών εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ώστε το υπόλοιπο 50% να μπορεί να κατευθύνεται σε δανειακές υποχρεώσεις, καταναλωτικές δαπάνες κ.ο.κ.

Συνεπώς, γαλάζιες πηγές εξηγούν στο Reader.gr πως για τη ΝΔ η λέξη-κλειδί είναι η «βιωσιμότητα» του συστήματος και προκρίνουν ως πρώτο βήμα για την αναγκαία μείωση των συντελεστών την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, με την οποία θα διαπιστωθούν οι δυνατότητες του διανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο της δημιουργίας συμπληρωματικών επαγγελματικών ταμείων-να σπάσει δηλαδή η ενιαία δομή του ΕΦΚΑ- για να διατηρηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην μειώνεται τόσο σημαντικά το εισόδημα των εργαζομένων, όταν βγαίνουν στη σύνταξη. Κατ’ αυτό τον τρόπο, στη ΝΔ εκτιμούν ότι θα μπορεί να διασφαλιστεί η χορήγηση αξιοπρεπών και εγγυημένων συντάξεων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης αντιπαραβάλουν την αλλαγή κριτηρίου του ύψους των εισφορών, από τα χρόνια χρήσης μιας επαγγελματικής ιδιότητας στο επίπεδο του εισοδήματος του κάθε επιτηδευματία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου, Νίκος Τζανακόπουλος εξέφρασε την άποψη πως θα αναμένει την απόφαση και την αιτιολόγησή της για να τοποθετηθεί ανάλογα.

Να σημειωθούν δύο πράγματα: η ερμηνεία κάθε νόμου και η αντισυνταγματικότητα του κρίνονται κατά το δοκούν τα τελευταία χρόνια. Ενώ όλοι οι πολίτες δεινοπαθούσαν με τις μειώσεις συντάξεων μόνο οι δικαστικοί δικαιώνονταν και έπαιρναν αναδρομικά πίσω τις περικοπές.

Και δεύτερον, η μείωση των εισφορών στο 50% να εφαρμοσθεί επί των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ καθαρών  εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών. Δηλαδή όχι των 5.000-8.000 ευρώ που δηλώνει το 80% με την χρήση κάρτας χωρίς εξαιρέσεις. Επίσης να ισχύσει τα σύστημα «έσοδα-έξοδα» ώστε να εμπεδωθεί και η εμπιστοσύνη μεταξύ Κράτους-πολίτη και να αυξηθούν οι φορολογικοί έλεγχοι.