Μόνιμη στέγαση του  Θεατρικού Μουσείου σε κάποιο από τα κτήρια του Υπουργείου Πολιτισμού με  την παράλληλη παραχώρηση όλων όσων από το πολύτιμο υλικό της  ανήκουν, ζητά η  Εταιρεία  Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων  με επιστολή της  στον υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Η πρόταση της ΕΕΘΣ έρχεται να δώσει μία λύση για να μην μένει κλειστό μέσα στη σκόνη και την υγρασία  το Θεατρικό Μουσείο, το μοναδικό που διαθέτει η χώρα μας. Η λειτουργία του Θεατρικού Μουσείου στηριζόταν για 40 χρόνια στην ετήσια επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οταν διεκόπη η χρηματοδότηση και καθώς διογκώνονταν τα χρέη του Μουσείου μπήκε  λουκέτο. Ωστόσο, η διοίκηση της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων  θεωρεί πως οι οφειλές (1,5 εκατ. ευρώ σε ενοίκια, και ασφαλιστικούς οργανισμούς)  «δεν αποτελούν απαγορευτική παράμετρο για την εύρεση λύσης σε σχέση με την ανεκτίμητη αξία του και μπορεί να αντιμετωπιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού».

Το Θεατρικό Μουσείο ιδρύθηκε από την Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων το 1938. Το 1983 η ΕΕΘΣ παραχώρησε με χρησιδάνειο αρχειακό της  υλικό στο οποίο περιλαμβάνονται θεατρικά κοστούμια ιστορικών παραστάσεων, χειρόγραφα,, μακέτες σκηνικών,  πίνακες, φωτογραφίες, προγράμματα, αφίσες, μικροέπιπλα και βιβλία στο Κέντρο Μελέτης και Ερευνας Ελληνικού Θεάτρου, ένα σωματείο με καταστατικό σκοπό «την συνέχιση του Θεατρικού Μουσείου της ΕΕΘΣ».

Ατό το υλικό σαπίζει στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας εκτός από τα βιβλία που φυλάσσονταν σε διαμέρισμα, στη Βιβλιοθήκη , στον ιδιοκτήτου του οποίου οφείλονται πολλά ενοίκια. Για τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί υπόλογος σύμφωνα με το νόμο είναι ο πρόεδρος του Μουσείου Κώστας Γεωργουσόπουλος  του οποίου έχει δεσμευτεί ο τραπεζικός λογαριασμός και απειλείται με φυλάκιση.

Μέχρι στιγμής για τη λύση του προβλήματος πολλά έχουν ειπωθεί από χείλη υπουργών Πολιτισμού, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Να θυμίσουμε δύο πρόσφατες εξαγγελίες. Η μία υποστήριζε  ότι  το υλικό του Μουσείου θα εκτεθεί εν μέρει και θα αποθηκευθεί σε χώρους του Μεγάρου Μουσικής και η δεύτερη ότι η βιβλιοθήκη και το αρχειακό υλικό θα  μεταφερθούν  στις αποθήκες της ΕΡΤ στην Κατεχάκη. Είχε μάλιστα ειπωθεί ότι εκεί θα γινόταν η συντήρηση των εκθεμάτων μουσείου τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Με δεδομένο ότι ο καιρός περνάει και δεν προχωράει τίποτα παρόλο που η υπουργός Λυδία Κονιόρδου έχει συναντήσει πολλές φορές τους κ. Κ. Γεωργουσόπουλο και Γ. Μιχαλακόπουλο, η Εταιρεία αποφάσισε την παραχώρηση του υλικού αυτού με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί στο Μουσείο για την οριστική στέγασή του ένα από τα κατάλληλα κτήρια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Και ποιό είναι αυτό το πολύτιμο υλικό;

Είναι «προγράμματα, αφίσες, προσωπικά αρχεία και αντικείμενα ηθοποιών, σκηνοθετών, σκηνογράφων κλπ., ψηφιακό αρχείο μαγνητοσκοπημένων θεατρικών παραστάσεων αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας, καθώς και σύγχρονου ρεπερτορίου, 40.000 περίπου τόμους για το θέατρο που χρονολογούνται από το έτος 1736, εκατοντάδες χειρόγραφα από το έτος 1860, και προπαντός, υλικό των τριών τραγικών, Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη και της αττικής κωμωδίας.»

Επιπλέον « το Θεατρικό Μουσείο αποτελεί μοναδικό ‘εργαλείο’ μελέτης και έρευνας για τους έλληνες και ξένους θεατρολόγους και ιστορικούς τέχνης.  Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη ότι ο συνεχής εμπλουτισμός του με νέο υλικό – που έχει σταματήσει λόγω της παύσης της λειτουργίας του – το καθιστά  ένα ζωντανό και συνεχώς εξελισσόμενο πολιτιστικό και πνευματικό οργανισμό, πόλο έλξης του παγκοσμίου ενδιαφέροντος, με συνεχώς αυξανόμενη αξία, προσδίδοντάς του και ιδιότητα του ‘εμπορεύσιμου’ πολιτιστικού προϊόντος δυναμένου να αποφέρει έσοδα αν αξιοποιηθεί κατάλληλα».