Της Ζωής Τόλη

«Πλους», ένα σύγχρονο έργο, μια συγκροτημένη θεατρική δουλειά, βασισμένη στον αντίκτυπο που επέφερε η θύελλα της πανδημίας του ιού, στην κοινωνία. Κείμενο – σκηνοθεσία Χριστίνα Χριστοφή, παραγωγή εταιρία θεάτρου «Μπιπ».

Το κείμενο αποτελεί τον εξαιρετικό καμβά πάνω στον οποίο δημιουργούν οι ερμηνευτές, ο καθένας μέσα από το βήμα του ρόλου του. Το αποτέλεσμα είναι αξιόλογο, καθώς οι συμβολισμοί του έργου δίνουν το κίνητρο στο θεατή να σκύψει περισσότερο στους εννοιολογικούς άξονες.

Η Χριστίνα Χριστοφή δίνει καθαρή την εικόνα του σύγχρονου ανθρώπου που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα υπαρξιακά του αδιέξοδα και με δύναμη διευκρινίζει τον τρόπο που αποσυμβολίζεται η αξία της ιστορίας.

Οι ήρωες επιχειρούν να επαναπροσδιοριστούν μπροστά στη ρευστή και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουν. Ο εγκλεισμός στα σπίτια τούς εξαγριώνει και ο καθένας το εξαργυρώνει όλο αυτό ανάλογα με το παρελθόν και τη βιωματική του σοφία. Κοινός τόπος είναι η λαχτάρα για τη ζωή και η αγάπη για όνειρα, στον καινούριο κόσμο που οραματίζονται.

Παίζουν οι Πέτρος Αποστολόπουλος, Σπύρος Ασημένιος, Ηλίας Γκογιάννος, Χριστίνα Καζάζη, Ευαγγελία Καπόγιαννη, Βαγγέλης Κουντουριώτης, Μαρία Μπρανίδου, Νίκος Μπρανίδης και Δημοσθένης Φίλιππας.

Φωτογραφίες:  Χρήστος Καλαϊτζής.

Οι ηθοποιοί της παράστασης λειτούργησαν ως ένα οργανικό σύνολο, προσδίδοντας στο ρου της πλοκής τα απαραίτητα στοιχεία ενός ψυχολογικού θρίλερ, κατά μια έννοια.

Παρατηρήθηκε επίσης σε αρκετά σημεία και κάποιο αξιοσημείωτο μαύρο χιούμορ που προσθέτει στο έργο την ανάλογη αγωνία για την εξέλιξη. Τα σκηνικά είναι λιτά και έτσι δίδεται περισσότερος χώρος στη σπουδαιότητα του λόγου.

Ο «Πλους» της Χριστίνας Χριστοφή, είναι μια μελέτη πάνω στην αμφιλεγόμενη ικανότητα του ανθρώπου να ορίζει τη μοίρα του. Σίγουρα είναι μια πλούσια σε νοήματα παράσταση με πολλές και ποικίλες αναγνώσεις και αυτό είναι που την κάνει και ιδιαίτερη.