H πρώτη προβολή της αποκαταστημένης σε 4Κ κόπια της ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών» τoυ Δημήτρη Γαζιάδη (1930) στο Παρίσι, σχεδόν έναν αιώνα μετά τη δημιουργία της. Η προβολή της ταινίας, η οποία βασίζεται στην ομώνυμη οπερέτα των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα (1921), έγινε στην Γαλλική Ταινιοθήκη: εκεί όπου πριν μερικά χρόνια εντοπίστηκε η κόπια της ταινίας, που επί δεκαετίες θεωρείτο χαμένη.

Η εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Κώστα Γαβρά, έγινε στην αίθουσα Henri Langlois της Γαλλικής Ταινιοθήκης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Toute la mémoire du monde”, την Παρασκευή 1 Απριλίου. Οι σολίστ της ΕΛΣ Έλενα Κελεσίδη (σοπράνο), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), με τον Φρίξο Μόρτζο στο πιάνο ερμήνευσαν τη μουσική της ταινίας, σε μια διασκευή για μικρό σύνολο που επιμελήθηκε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής.

Η ταινία αποκαταστάθηκε ψηφιακά και παρουσιάζεται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org].

Η εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Κώστα Γαβρά,  φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Henri Langlois της Γαλλικής Ταινιοθήκης, στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Αποκατεστημένων Ταινιών  “Toute la mémoire du monde”, την Παρασκευή 1 Απριλίου.

Την ταινία παρουσίασαν ο πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης Κώστας Γαβράς, ο διευθυντής Φρεντερίκ Μπονό και η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού.

Το κοινό χειροκρότησε θερμά τους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Έλενα Κελεσίδη (υψίφωνο), Δημήτρη Πακσόγλου (τενόρο) και Φρίξο Μόρτζο (πιάνο) οι οποίοι ερμήνευσαν τη μουσική της ταινίας, σε μια διασκευή για μικρό σύνολο που επιμελήθηκε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής.

Ήταν μια σημαντική στιγμή για την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

Φωτογραφίες credit : © Thierry Stefanopoulos

Τo φωτογραφικό υλικό  από την ταινία είναι από το αρχείο του Στάθη Αρφάνη