Η Δημοσιογράφος και Συγγραφέας Υγείας, Ιωάννα Λάκα, ενόψει των εορτών, μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τον τομέα της Υγείας, καθώς και το πώς οι δύσκολες μέρες που διανύουμε της δίνουν κίνητρο και κουράγιο να συνεχίσει να προσφέρει το έργο της.

 Κυρία Λάκα, ή για να ακριβολογώ «κυρία Υγεία Support», πώς ξεκίνησε ή επιθυμία σας να ασχοληθείτε με την Υγεία;

Σπούδασα Δημοσιογραφία και παρόλο που αγαπώ ιδιαίτερα το αντικείμενο των σπουδών μου, ένιωθα πως κάτι λείπει. Πάντα με ενδιέφερε ο κλάδος της ιατρικής και της σωστής διατροφής. Έτσι αποκτώντας σχετική εκπαίδευση και σε αυτόν το χώρο, αποφάσισα να συνδέσω τη δημοσιογραφία με την ιατρική, παρά τα εμπόδια και τις περιορισμένες δυνατότητες που είχα.
Ο οδηγός μου πάντα ήταν το όνειρό μου και το να προσπαθώ να μεταδώσω πως η υγεία είναι και πρέπει να είναι δικαίωμα και προτεραιότητα για όλους μας!

 Ενόψει των εορτών, μπορείτε να μας μιλήσετε για τη φιλανθρωπική δράση που έχετε προσφέρει τα τελευταία χρόνια;

Αρχικά σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για τη φιλανθρωπική μου δράση, καθώς θέλω να τονίσω πόσο σημαντική είναι μια τέτοιου είδους συνεισφορά. Όλα αυτά τα χρόνια έχω προσφέρει σημαντικό κοινωφελές έργο, όσον αφορά τον καρκίνο. Τα ταξίδια μου σε όλη την Ελλάδα έχουν βοηθήσει και στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες, καθώς πιστεύω ιδιαίτερα στη σπουδαιότητα της ψυχικής δύναμης και της αισιοδοξίας που μπορούν να επικρατήσουν έναντι οποιασδήποτε ασθένειας. Ο κόσμος είναι το κίνητρο μου να προχωρώ παρακάτω και να συνεχίζω το σπουδαίο έργο μου. Οι άνθρωποι αγκαλιάζουν πάντα τη δουλειά μου και χωρίς την υποστήριξη τους δε θα μπορούσα να συνεχίσω.

 Μιας και έχετε δικαίως λάβει τον τίτλο «Writer Supporting Health», πείτε λίγα λόγια για τα βιβλία που έχετε γράψει;

Τα τρία βιβλία που έχω γράψει είναι τα εξής ακόλουθα: «Σταμάτα να τρως» (2014), «Ημερολόγιο Διατροφής (2016) και «Το ταξίδι του εαυτού μου» (2017).
Η πρωτοτυπία των βιβλίων μου έγκειται στο ότι αποτελούν ένα κράμα επιστημονικής γνώσης και απλότητας της καθημερινής ζωής, έχοντας πάντα ως άξονα την υποστήριξη της σημασίας της υγείας και της ευεξίας. Η  επιστημονική γνώση και η μυθιστορηματική πλοκή, παρέχουν ισχυρά μέσα βοήθειας στο κοινό.

 Πώς θα συσχετίζατε τα τρία βιβλία σας με το αισιόδοξο κλίμα των εορτών και τι είναι αυτό που μπορούν να προσφέρουν στον αναγνώστη τους;

Όπως προανέφερα παραπάνω, ακριβώς επειδή συνδυάζουν την επιστημονική γνώση με την απλότητα και την καθημερινότητα του μυθιστορήματος, μπορούν να γίνουν κατανοητά από το ευρύ κοινό. Αυτός εξάλλου ήταν και ο βασικός μου στόχος: να μπορέσουν άνθρωποι που δεν έχουν ειδικές γνώσεις στον τομέα της υγείας, να κατανοήσουν την τεράστια σημασία του αγαθού της υγείας και να αλλάξουν τρόπο ζωής. Επειδή τα βιβλία αυτά κρύβουν αισιοδοξία και δίνουν δύναμη και κουράγιο στους αναγνώστες, θα ήταν η ιδανική επιλογή για την περίοδο των εορτών, όπου όλοι προετοιμαζόμαστε να αφήσουμε πίσω τον παλιό μας εαυτό και να τον «φορτίσουμε» με αισιοδοξία και δυναμισμό για να υποδεχτεί το νέο έτος. Τα βιβλία νομίζω το πετυχαίνουν αυτό και με το παραπάνω.

Πώς επηρεάζει τη δουλειά σας η όλη κατάσταση που διανύουμε λόγω της πανδημίας και πώς την αντιμετωπίζετε;

Η πανδημία του κορoνοϊού δεν έχει αφήσει κάποιον ανεπηρέαστο. Ο εγκλεισμός, καθώς και όλοι οι περιορισμοί που έχουν τεθεί –με σκοπό τη διατήρηση της υγείας μας φυσικά- δυσχεραίνουν τη διαδικασία της εξέλιξης σε κάθε τομέα. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει έναν καλό επαγγελματία είναι η προσαρμογή του στις όποιες συνθήκες- όσο δύσκολες ή εύκολες μπορεί να είναι. Έτσι και εγώ, προσαρμόστηκα στα νέα δεδομένα καταφέρνοντας να τηρήσω όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά και να μη μείνει πίσω ο όγκος της δουλειάς μου.

 Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα σας για το 2021;

Υπομονή, στόχοι και όνειρα. Η πρωτόγνωρη κατάσταση που διανύουμε απαιτεί υπομονή, αλλά δεν πρέπει να μένουμε στάσιμοι. Τα όνειρα και οι στόχοι μας θα μας κρατήσουν ενεργούς και μόλις περάσει η «μπόρα», θα τα υλοποιήσουμε με περίσσεια επιτυχία. Εύχομαι ολόψυχα να βγούμε όλοι πιο δυνατοί από αυτό και να βρούμε τη δύναμή μας μέσα από την αισιοδοξία των εορτών. Ευελπιστώ το 2021 να αποτελέσει μια καινούρια και δημιουργική αρχή για όλους μας.