Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που αποτελείται από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκαινιάζει την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, καλώντας όλους τους πολίτες της ΕΕ να συμβάλουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους και αυτό της Ευρώπης στο σύνολό της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τoυ Συμβουλίου, η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε 24 γλώσσες, επιτρέποντας σε πολίτες από όλη την Ένωση να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων.

Δηλώσεις Sassoli

Με την ευκαιρία των εγκαινίων αυτών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli , δήλωσε: «Η πλατφόρμα αντιπροσωπεύει ένα βασικό εργαλείο που επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν και να έχουν λόγο για το μέλλον της Ευρώπης. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι φωνές τους θα ακουστούν και ότι διαδραματίζουν ρόλο στη λήψη αποφάσεων, ανεξάρτητα από την πανδημία COVID-19. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία, αντιπροσωπευτικού και συμμετοχικού είδους, θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα από το, γιατί το κοινό μας μέλλον το απαιτεί ».

Δηλώσεις της Πορτογαλικής Προεδρίας

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, António Costa , εξ ονόματος της Προεδρίας του Συμβουλίου, δήλωσε: «Ήρθε η ώρα οι πολίτες μας να μοιραστούν ενεργά τις μεγαλύτερες ανησυχίες και τις ιδέες τους. Αυτή η συζήτηση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε πιο σχετική στιγμή. Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα, ώστε να βγούμε από αυτήν την κρίση ακόμα πιο δυνατά και όταν ξεπεράσουμε την πανδημία είμαστε έτοιμοι για το μέλλον. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε την Ευρώπη του μέλλοντος μαζί, μια πιο δίκαιη, πιο πράσινη και πιο ψηφιακή Ευρώπη που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών μας ».

Η Επιτροπή

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen , δήλωσε: «Υγεία, κλιματική αλλαγή, καλές και βιώσιμες θέσεις εργασίας σε μια ολοένα και περισσότερο ψηφιακή οικονομία, την κατάσταση των δημοκρατικών μας κοινωνιών: Καλούμε τους Ευρωπαίους να μιλήσουν, να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους και να πουν σε ποια Ευρώπη θέλουν να ζήσουν. Με αυτήν την πλατφόρμα πολιτών, δίνουμε σε όλους την ευκαιρία να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης και να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους από όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να φέρουμε τους Ευρωπαίους κοντά. Λάβετε μέρος στη συζήτηση! Μαζί, μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον που θέλουμε για την Ένωσή μας. »

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια άνευ προηγουμένου, ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς άσκηση στη σκόπιμη δημοκρατία. Επιδιώκει να δώσει σε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, ένα μεγαλύτερο λόγο σχετικά με το τι περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στη συνέχεια θα συμβάλει στην καθοδήγηση της μελλοντικής κατεύθυνσης και χάραξης πολιτικής της ΕΕ. Η Μικτή Προεδρία δεσμεύτηκε να δώσει συνέχεια στα αποτελέσματα της Διάσκεψης.

Ιστορικό

Η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα είναι πλήρως διαδραστική και πολύγλωσση: οι άνθρωποι μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να συζητούν τις προτάσεις τους με συμπολίτες από όλα τα κράτη μέλη, στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε αριθμούς όσο το δυνατόν ενθαρρύνονται να συνεισφέρουν μέσω της πλατφόρμας στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους, αλλά και να προωθήσει την κοινωνική μέσα ενημέρωσης, με τις hashtag #TheFutureIsYours .

Η πλατφόρμα θα εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια – βασική αρχή του Συνεδρίου – καθώς όλες οι υποβολές και τα αποτελέσματα των εκδηλώσεων θα συλλέγονται, θα αναλύονται, θα παρακολουθούνται και θα δημοσιοποιούνται. Οι βασικές ιδέες και συστάσεις από την πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθούν ως συμβολή στις ομάδες των Ευρωπαίων πολιτών και στις ολομέλειες, όπου θα συζητηθούν για την παραγωγή των συμπερασμάτων της διάσκεψης.

Όλες οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με το Συνέδριο και θα εγγραφούν στην πλατφόρμα θα απεικονιστούν σε έναν διαδραστικό χάρτη, επιτρέποντας στους πολίτες να περιηγούνται και να εγγραφούν στο διαδίκτυο. Οι διοργανωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εργαλειοθήκη που είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα για να βοηθήσουν στην οργάνωση και την προώθηση των πρωτοβουλιών τους. Όλοι οι συμμετέχοντες και οι εκδηλώσεις πρέπει να σέβονται τον Χάρτη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης , ο οποίος καθορίζει πρότυπα για μια σεβαστή πανευρωπαϊκή συζήτηση.

Η πλατφόρμα οργανώνεται γύρω από βασικά θέματα: κλιματική αλλαγή και περιβάλλον. υγεία; μια ισχυρότερη και δικαιότερη οικονομία · κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας · Η ΕΕ στον κόσμο · αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια · ψηφιακός μετασχηματισμός; Ευρωπαϊκή δημοκρατία; μετανάστευση; και εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός. Αυτά τα θέματα συμπληρώνονται από ένα «ανοιχτό κουτί» για οριζόντια και άλλα θέματα («άλλες ιδέες»), καθώς οι πολίτες παραμένουν ελεύθεροι να θέσουν οποιοδήποτε ζήτημα που τους ενδιαφέρει, σε μια πραγματικά από κάτω προς τα πάνω προσέγγιση.

Η πλατφόρμα παρέχει επίσης πληροφορίες για τη δομή και το έργο του Συνεδρίου. Είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες της ΕΕ, καθώς και στα θεσμικά και λοιπά όργανα της ΕΕ, στα εθνικά κοινοβούλια, στις εθνικές και τοπικές αρχές και στην κοινωνία των πολιτών. Θα σέβεται πλήρως το απόρρητο των χρηστών και τους κανόνες προστασίας δεδομένων της ΕΕ.