Tης Ζωής Τόλη

Στο πλαίσιο της μουσικής ενότητας «Όλες του κόσμου οι μουσικές», που την σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Πάνος Αμαραντίδης, η Άρτεμις Ματαφιά μας ξεναγεί στη Μεσόγειο, σε ένα ταξίδι με τίτλο «Mare nostrum», στο ατμοσφαιρικό Convento del Arte.

Τραγούδια από Ελλάδα, Κύπρο, Βαλκάνια, Αίγυπτο, Λίβανο, Ιταλία, Γαλλία, Κορσική, Κάτω Ιταλία, Ιβηρική χερσόνησο, Μικρά Ασία, φανερώνουν γλαφυρά όλη την ιστορία της «Θάλασσάς μας» με ό,τι αυτή μεταφέρει στο πέρασμα του χρόνου. Πίκρες, καημοί, προσφυγιά, χαρές, γλέντια, ξεφαντώματα, νοσταλγία, διαφορετικοί πολιτισμοί, ενώνονται σε ένα αρμονικό κράμα, όπου το ζητούμενο παραμένει ο άνθρωπος, οι πόθοι, οι ελπίδες και τα όνειρά του.

Η Άρτεμις Ματαφιά με την εξαίσια φωνή και το ταλέντο της στην ερμηνεία, γενναιόδωρα μας παρασέρνει σε ένα κόσμο μελωδικό γεμάτο αρώματα και γεύσεις. Ο θεατής μέρος ενός εικαστικού πίνακα, που οικοδομεί η λεκάνη της Μεσογείου με αριστοτεχνικό τρόπο αιώνες τώρα, συμμετέχει σε όλο αυτό το πανηγύρι με έντονα έθνικ χρωματικές πινελιές.

Πάθος, συγκίνηση, ρυθμός και το εκρηκτικό της ταπεραμέντο, ενθουσιάζουν το κοινό, που αναγνωρίζει δικά του βιώματα, ακούσματα και μνήμες, συνειδητοποιώντας τη δύναμη της συνύπαρξης και της παράδοσης.

Η Α. Ματαφιά είναι μία ταλαντούχα νέα ερμηνεύτρια, αλλά με αρκετή εμπειρία στο ενεργητικό της, η οποία έχει ένα δικό της συναισθηματικό τρόπο να σε κερδίζει. Αυτό το πετυχαίνει, γιατί το μοναδικό μέταλλο της φωνής της παράλληλα με τη φρεσκάδα και τη μουσική της γνώση και συνέπεια σε οδηγεί σε μονοπάτια όχι μόνο απόλαυσης, αλλά και ιστορικής επίγνωσης.

Όλο αυτό το οδοιπορικό, ύμνος στον κοσμοπολιτισμό, όπως τον όρισαν οι Καζαντζάκης και Ουράνης, μπορεί άνετα να μετατρέψει το σύγχρονο άνθρωπο σε πολίτη του κόσμου με σεβασμό στις παραδοσιακές αξίες και ιδανικά. Η μουσική παραμένει ένα πολύ δυνατό εργαλεία συνένωσης των λαών. Και αυτό το υποστηρίζει με λυρισμό και σύνεση η Άρτεμις Ματαφιά, μια τρυφερή αλλά εξίσου δυναμική με τις σωστές κορυφώσεις παρουσία, που διακρίνεται για το ήθος της.

Αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσει κάποιος αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα μουσική περιήγηση στη «Mare nostrum», στο Convento del Arte, ένα χώρο με υψηλή αισθητική.