H Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με δήλωσή της στον Τύπο υπερασπίζεται τον Κώστα Γαβρά μετά τα δημοσιεύματα για δήθεν προνομιακή κρατική χρηματοδότηση της νέας ταινίας για τον Γιάνη Βαρουφάκη που ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης γύριζει αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα.

Η Εταιρεία διευκρινίζει πως η ταινία θα λάβει τα προβλεπόμενα από το νόμο στο πλαίσιο του cash rebate που εφαρμόζεται πλέον στην Ελλάδα από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και προβλέπει επιστροφή του 35% των ποσών (επιλέξιμων δαπανών) που θα δαπανηθούν στην χώρα μας κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ταινίας (μια διαδικασία αυτόματη, χωρίς αξιολογικά κριτήρια).

Κι προσθέτει: «Ο Κώστας Γαβράς με το επώνυμο δημιουργικό του έργο και την παρουσία του σε ολόκληρο τον κόσμο προβάλλει τον σύγχρονο Πολιτισμό για δεκαετίες. Ο ίδιος με αφορμή τα γυρίσματα της νέας του ταινίας τιμά την Ελλάδα, την χώρα που γεννήθηκε και ανδρώθηκε και όχι η Ελλάδα αυτόν, με την χρηματοδότηση ενός χαμηλού ποσού από την Πολιτεία σε σχέση με τον αντίστοιχο υψηλό προϋπολογισμό της παραγωγής του. Όταν μάλιστα η πολιτιστική πολιτική στην Ελλάδα παραμένει αρνητική στον χώρο του Οπτικοακουστικού. Κάτω λοιπόν τα χέρια από έναν μεγάλο δημιουργό του σύγχρονου Πολιτισμού μας».